Tăierea pomilor II

0

Dragi cititori, continuăm articolul început aici. pomilor
Scurtarea ramurilor se face deasupra unui mugure sau a unei rămurele prin tăiere oblică cu vârful deasupra mugurelui. Atenție mare, nu se taie niciodată sub mugure și nu trebuie lăsate cioturi, deoarece se usucă. Când îndepărtăm prin tăiere o ramură la bază, tăietura se face la nivelul inelului de creștere. Tăiat prea adânc, se produce rouă, iar prea lung, nu se cicatrizează. Tăierile nu se fac după un șablon anume, ele se adaptează situației concrete la fiecare pom în cadrul speciilor pomicole. Principiile generale enunțate mai sus se vor aplica diferențiat, în funcție de specie, vârstă, forma coroanei și a condițiilor pedoclimatice din zonă. Tăierile sunt pentru formarea coroanei, tăieri de rodire, tăieri de corectare și tăieri de întreținere. Primele tăieri se execută încă din pepinieră sau odată cu plantarea. Tăierile de fructificare se fac după intrarea pomilor pe rod, urmărind stimularea creșterilor anuale, un frunziș bogat care asigură hrana și reglarea raportului între ramurile de creștere și cele de rodire.

Arhiva personală
Ramurile anuale care cresc 50-60 cm se reduc la o treime, iar dacă sunt lungi, se scurtează la jumătate. Cele mici sub 30 cm nu se taie deloc. Când este nevoie de tăierea ramurilor groase, acestea se eșalonează pe 2-3 ani. Dupa tăiere ranile se acoperă cu un strat de vopsea în ulei, ulei ars sau, cel mai economic, cu balegă de vacă în amestec cu pământ lutos. Tăierile se pot executa cu rezultate bune atât toamna după desfrunzire, cât și în lunile februarie-martie. Nu este niciun pericol dacă temperaturile nu coboară sub pragul de minus 20 grade Celsius. Fac excepție piersicul, caisul și pomii tineri, care sunt mai sensibili. Tăierea se oprește la umflarea mugurilor. Dupa o regulă mai veche, nucul nu are nevoie de tăiere, însă și la acesta se fac tăieri pentru eliminarea ramurilor concurente, a celor lacome și a celor care împiedică pătrunderea luminii în coroană. Ele se retează în luna martie-aprilie. Vișinii sunt pomii care îmbătrânesc repede, în consecință aceștia au nevoie de tăieri de întreținere în fiecare an, câte o treime. Vișinul și cireșul suportă greu tăierile. Ei se taie primăvara, înainte de umflarea mugurilor. Nu vă grăbiți să scurtați sau să eliminați ramurile, analizați întâi coroana fiecarui pom. Să aveți livezi bogate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply