Somn liniştit, cu ajutorul unui pat bine pregătit I

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragă cititorule,
În zilele mohorâte de toamnă, când ploile reci şi ceaţa pun stăpânire pe tot, parcă avem mai multă nevoie să ne răsfăţăm în confortul căminului, să ne înconjurăm de perne pufoase, în zeci de culori, să ne înfofolim în pături moi şi să ne odihnim. Dar pentru a ne simţi cu adevărat bine, trebuie să alegem cu atenţie lucrurile din jurul nostru, mai ales când vine vorba despre perne şi saltele. Iată câteva sfaturi!
Ce fel de pernă este mai bună
Dacă vorbim despre pernuţele fantezie, cele care ne înveselesc fotoliul ori canapeaua, atunci putem spune că mai important este materialul cu care sunt îmbrăcate şi care trebuie să se asorteze cu o tapiţerie, cu o draperie sau un element de decor din încăperea respectivă. În cazul acestor perne umplutura trece în plan secund, adesea fiind folosite materiale mai ieftine şi mai nepretenţioase, inclusiv bucăţele de burete. Iar forma depinde numai de inspiraţia designerului. Lucrurile se schimbă radical când ne referim la pernele pentru dormit. Acestea se umplu cu materiale naturale gen puf (cel mai apreciat este cel de gâscă), pene, lână, fibre de bambus, bumbac sau sintetice ca spumă poliuretanică, latex, microfibră, fibre siliconate. Sunt de preferat umpluturile cu materiale naturale, care absorb foarte bine transpiraţia, sunt mai maleabile şi mai rezistente în timp (până la 10 ani cele cu puf, faţă de 2 ani cât ţin cele pline cu poliester). Feţele de pernă şi cearşafurile cele mai indicate sunt cele realizate din bumbac, cele din materiale sintetice favorizând apariţia unor probleme ale pielii.
Cât despre forma pernelor, ar fi multe de spus, aceasta deoarece ţine de poziţia preferată de somn. În general, bune sunt cele ortopedice, care asigură un suport optim zonei cervicale, eliminând astfel tensiunile ce pot duce la dureri neplăcute. O postură corectă în timpul somnului presupune alinierea capului, spatelui şi coloanei vertebrale în poziţie normală, respectând curburile coloanei, deci fără înclinări nenaturale ale capului. Dacă te-ai săturat să tot înghiontești perna înainte de culcare pentru a o face confortabilă, poți alege modelele noi, cu spumă cu memorie. De obicei, cine preferă să doarmă pe burtă are nevoie de o pernă mai subțire, cine preferă să stea pe o parte necesită o pernă ceva mai fermă și mai plină, iar cine este adeptul somnului pe spate se va simți bine folosind o pernă cu o parte mai joasă.
Continuarea articolului aici.
Text: Monica Viericiu
Foto: www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply