Somn liniştit, cu ajutorul unui pat bine pregătit II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori, continuăm articolul despre un somn liniştit început aici.
Persoanele mai sensibile pot opta pentru perne cu umplutură hipoalergenică. Reține că în cazul copiiilor mai mici de 3 ani nu se recomandă folosirea pernelor; pentru susținerea gâtului la bebeluși se folosește doar un prosopel rulat după sfatul medicului. Pernele măsoară în general 10-15 cm şi se înlocuiesc la 2-3 ani. Cele umplute cu materiale sintetice se pot pune în mașina de spălat la temperatura indicată de producător pe eticheta produsului. În cazul pernelor cu latex sau spumă cu memorie, spălarea se rezumă doar la husă, altfel umplutura se depreciază considerabil. Cele umplute cu materiale naturale este mai bine să se dea la curățătorie profesională. Dar și expunerea la soare intens și aer ajută la menținerea lor.

Cum alegi salteaua potrivită

www.pixabay.com
www.pixabay.com
 
Saltelele sunt umplute cu diverse materiale de la puf de gâscă, lână, spumă poliuretanică, spumă cu memorie până la arcuri plus straturi de vatelină sau alte materiale moi. La care se adaugă și o categorie aparte, cele cu apă, care se mulează fidel pe formele corpului, oferind susținere foarte bună. Pentru bebeluși și copii foarte mici se recomandă saltele din fibră de cocos, care permite circulația aerului și respirația, inclusiv când cel mic stă cu fața către saltea. De reținut că rolul unei saltele este să asigure suport coloanei în toate zonele curbe, fără a o forța în vreun fel, de aceea sunt dăunătoare atât modelele prea moi, care aidoma unui hamac imprimă corpului o încovoiere, cât și cele prea dure, care nu permit sângelui să circule așa cum ar trebui prin tot corpul, ceea ce poate duce la amorțirea unor zone. Specialiștii recomandă celor care dorm pe spate să pună o pernă mică sub genunchi, iar celor care dorm pe o parte să țină o pernă între genunchi. Gravidele se simt mai confortabil dacă în timpul nopții dorm pe o parte și îmbrățișează o pernă lungă, pe care își sprijină și piciorul aflat deasupra.
Pentru a beneficia de un somn liniștit, indicat este să întorci periodic salteaua pe o parte și pe cealaltă și să o rotești (partea unde ai ținut capul ajunge la picioare), pentru a-i păstra o formă optimă, să o lași cât mai des să se aerisească și să stea la soare, să o aspiri frecvent de praf și acarieni. Saltelele au o garanție cuprinsă între 6 și 15 ani în funcție de producător. Dar în general se schimbă cam după 10 ani de utilizare.
Așadar, dacă vrem să fim sănătoși, avem nevoie de suficient somn liniștit și de alegeri înțelepte în privința pernei și a saltelei!
Text: Monica Viericiu
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply