Solutii de umbrire sub soarele arzator

0

Solutii de umbrire sub soarele arzator – Plăcerea de a sta vara în aer liber cât mai mult, în curte sau pe terasă, nu trebuie plătită cu o insolație. Copertinele, pergolele, copertinele-marchiză, velele de vânt, rulourile sau jaluzelele sunt soluții practice pentru a sfida razele soarelui sau chiar stropii de ploaie.

Citeste si Cum sa-ti amenajezi o gradina minimalista si surprinzatoare

Solutii de umbrire
Pergola Move este o sinteză reușită între designul italian și tehnologiile inovatoare de ultimă oră. Poate fi instalată cu înclinări diferite grație unor articulații brevetate ingenioase. A fost premiată pentru designul original, iar echiparea sa include LED-uri pentru lumină ambientală variată, difuzoare etc. Dimensiuni variate. Foto: www.corradi.ro

În zilele toride, un petic de umbră în jurul casei are mare căutare. E mai ușor de găsit în grădină, sub vegetația înaltă, dar îi putem simți lipsa pe terasă, pe marginea piscinei sau în mijlocul peluzei. Fiind de dimensiuni mai mici, pentru geamuri soluțiile sunt mai rapid disponibile. Jaluzelele, storurile, rulourile exterioare sau chiar banalele draperii sunt cele mai comune soluții ca să te ferești de lumina orbitoare. Solutii de umbire cu lamele din aluminiu sunt acum disponibile în variante motorizate, care se pot acționa comod cu o telecomandă. În plus, nu asocia automat jaluzelele interioare cu modelele impersonale cu lamele gri sau albe – în multe oferte vei găsi materiale în culori variate, țesături rezistente elegante, cu modele atrăgătoare etc.

Solutii de umbrire
Controlează lumina și îmbunătățește izolația termică cu ajutorul rulourilor plisate opace VELUX! Fiecare model include două bare de operare, sus și jos, pentru flexibilitate maximă în poziționarea pe suprafața ferestrei. Sunt disponibile în 12 culori. 
Dimensiuni variate. Foto: VELUX

La exterior, suprafețele de acoperit sunt mult mai mari. Te poți gândi rapid la o simplă umbrelă de grădină, dar nu e decât o soluție punctuală și provizorie. Nu te va ajuta prea mult dacă iei constant masa vara pe terasă. Ai nevoie neapărat de o copertină sau de o pergolă.

Solutii de umbrire
Un hibrid reușit între o umbrelă uriașă și o pergolă de mici dimensiuni – modelul 
Markilux Planet, cu un singur pilon lateral, care se poate roti în unghi de până la 335º, pentru a oferi umbră exact acolo unde e nevoie. Foto: www.markilux.co.uk

Citeste si Cum iti amenajezi un bazin in gradina

Ține cont că o copertină e soluția optimă pentru suprafețe mai mici, este foarte discretă, deoarece structura sa se strânge într-o casetă de mici dimensiuni de pe fațada casei. Este o soluție versatilă, comodă și practică pentru terase, balcoane sau deasupra ferestrelor de pe fațadele foarte însorite. De regulă, materialul textil este eficient la umbrire și împotriva razelor UV, dar cu rezistență medie împotriva apei de ploaie și sensibil mai ales la furtuni mari.  Un avantaj major ar fi că după utilizare, iarna, spațiul terasei revine la aspectul inițial, iar copertina va hiberna în casetă până la reintrarea în scenă.

Solutii de umbrire
Este optimă pentru suprafețe de până la 
30 mp. Are o structură modulară rezistentă, din aluminiu, ce permite multiple variante de instalare, iar manevrarea acoperișului se face exclusiv electric, 
cu o telecomandă. 
Foto: MCA Grup

Pergolele sunt cele mai solide structuri de umbrire, utilizabile atât pe suprafețe din imediata apropiere a casei (terase, plaja piscinei), cât și la distanță de casă (în grădină, pe marginea lacului etc.). Mai ales acestea din urmă pot fi considerate o versiune ultramodernă a foișoarelor de grădină. Pergolele includ o structură cu piloni, în număr de doi (pentru terase, lângă casă) sau patru, și grinzi subțiri ce susțin un material de acoperire, foarte rezistent la radiația solară și la precipitații. Materialul este mult mai rezistent decât cel al copertinelor, iar cele mai moderne pergole includ sisteme pentru colectarea și evacuarea apei de ploaie, foarte utile la averse și ploi consistente. Ai la dispoziție modele foarte variate, cu structuri din lemn, din aluminiu, cu design modern sau retro, cu sistem variat de glisare a lamelelor sau a benzilor de material textil de pe acoperiș, deseori depozitat într-o casetă de pe margine sau de pe fațada casei.

Solutii de umbrire
Același model în două variante – copertină retractabilă pentru terasă și copertină de balcon, din colecția Millenium. Foto: Suntech

Gama de produse si solutii de umbrire pentru exterior/ interior, pentru suprafețe extinse sau restrânse este vastă. Indiferent de categorie, alege un mod comod de manevrare, în funcție de vremea de afară sau de orele de ieșire în grădină. Îți recomand să optezi pentru un control automatizat al copertinei sau al acoperișului pergolei. Controlul prin telecomandă este foarte practic, poate fi utilizat și pentru jaluzele sau rulouri exterioare și poate fi integrat într-un modul complet pentru case inteligente. În domeniul structurilor de umbrire, al automatizărilor sau accesoriilor, inovațiile sunt în flux continuu. Foarte apreciate sunt pergolele bioclimatice, acoperite cu lamele care se pot închide etanș sau se înclină până la 150º, creând condiții optime de ventilare sau protecție. Sisteme de iluminare cu LED-uri, discret inserate în piloni și acoperiș, soluții practice de drenare a apei de ploaie, camuflate în structură, posibilități de înclinare a suportului – iată doar câteva dintre ultimele noutăți din lumea pergolelor.

Solutii de umbrire
Alege soluții motorizate pentru manevrarea sistemelor de umbrire din jurul casei! Cu un motor electric Somfy, poți coborî copertina până la înălțimea pe care o dorești, pentru doza ideală de umbră și soare, acționând-o cu telecomanda, tableta sau prin smartphone. Foto: www.somfy.ro

Citeste si Cei 5 pași esențiali în amenajarea unei terase stilate într-o grădinăArticol preluat din revista Casa Lux nr. 7/2016.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply