Smochinul din gradina. Cateva sfaturi

0

fig-972271_960_720

Te poti lauda cu smochinul din gradina daca locuiesti in sudul extrem al tarii. Dar daca este sa luam incalcul verile dince in ce mai calde si iernile din ce in ce mai blande, smochinul din gradina nu va mai fi o raritate, conditiile d eclima d ecare acesta are nevoie fiind ierni blande si relativ scurte si multa caldura vara!

Al doilea sfat este sa alegi, dintre soiurile de smochin pe cel care face fructe fara sa aiba nevoie de polenizare, care este mai rezistent, creste relativ repede si produce fructe in primul an dupa plantare. Ideal este sa iei puieti crescuti de specialisti in pepiniere, acestea fiind cele mai bune si sigure alegeri.

Plantarea pentru smochinul din gradina se face timpuriu, inainte sa inceapa sa vegeteze, cel mai bine pana la finele lunii martie. Ideal este sa-l ai deja intr-un ghiveci si doar sa-l transplantezi cu in solul din gradina. La plantare adauga superfosfat si sare potasica in amestec cu mranita si la baza gropii de plantare si deasupra.

Dupa plantarea trebuie bine udat bine (5-7 litri de apa), iar solul extras din groapa de plantare trebuie ridicat in musuroi, musuroi care se mentine si in timpul vegetatiei pana ce lastarii au cel putin 40 de centimetri.

fig-938226_960_720
Alegerea locului de plantare este esentiala. Trebuie tinut cont de exigentele speciei fata de factorii climatici, fiind preferat ca temeperatura minima sa nu scada sub minus 15 grade Celsius, valoare care este considerata pragul biologic de rezisteta pentru smochin. Maximele de temperatura nu există atata vreme cat primeste apa suficienta, prin udari sau din ploaie. Daca iarna temperaturile scad sub limita suportata de smochin, trebuie protejat cu folie sau, la nevoi incalzit cu o galeata de jar asezata langa el. Va rezista fara probleme! Preventim il pot proteja oricum dar ai grija sa-l aerisesti in zilele cu soare pentru ca este relativ sensibil la mucegaiuri si la lipsa de aer.

Planteaza smochinul pe terenuri insorite și usor in panta pentru o buna drenare a apei. In gradinile este ideal daca il plantezi la adapostul unor ziduri, pentru ca este protejat de curentii de aer si primeste caldura radianta acumulata in timpul zilei, dar la o distanta de cel putin trei metri de zid.

Smochinul are nevoie de apa putina, in perioada de vegetatie, dar este esentiala lumina soarelui, de care trebuie sa profite cel putin 6-8 ore pe zi.

Fasonarea tulpinii se face dupa plantare. Sistemul sub forma de tufa este preferat pentru ca permite protejarea usoara in timpul iernii. Taierea se face din al doilea an si trebuie sa urmareasca un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale fiecare. Acestea se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Nu se lasa ramificatii mai mari, pentru ca dimineaza productia. Taierea corecta creste productia de fructe si este una din etapele esentiale in ceea ce trebuie stiut despre cum cultivi smochinul.

Pentru cei care vor sa afla totul despre cum cultivi smochinul mai trebuie supus ca trunchiul este de la 20-30 la 50-60 centimetri inaltime, la forma adulta.

Mugurii floriferi apar gupati impreuna cu cei vegetativi, asa ca dupa ce apar acestia trebuie in egala masura protejati, pana cand diferentele intre flori si frunze sunt evidente. Unele varietati de smochin fructifica numai daca sunt fecundate de o insectă (Blastophaga psenes), motiv pentru care este de dorit sa eviti aceste soiuri, daca vrei fructe.

fig-166264_960_720

Primele fructele apar la un an, cel mult doi de la plantarea smochinului la axila frunzelor, pe lastari din anii predecenti, un motiv in plus pentru care in primi doi ani nu se fac taieri, iar ramurile si frunzele trebuie toate protejate.

O alta informatie pretioasa ca sa stii totul despre cum se cultiva smochinii este aceea ca in zona temperata, deci si la noi, mugurii floriferi de la a doua recolta se rup pentru ca nu au timp sa se maturizeze, iar daca sunt lasati scad productia din anul urmator la jumatate.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply