Secretul cactușilor fericiți. Câteva detalii și calendarul udărilor

1

Secretul cactușilor – Pentru că foarte mulți dintre frumoșii cactuși cu flori, cumpărați din florării, își pierd florile după câteva zile și nu mai înfloresc mult timp, este util să știi aceste secrete pentru îngrijirii acestor plante cu totul și cu totul excepționale.

Fascinantă la cactuși este puterea lor de supraviețuire în condiții extrem de grele (zone nisipoase, calde, lipsite de ploi, din America și Africa) și adaptarea lor la condițiile de climă ale țării noastre. Cactușii pot fi ținuți în grădină sau balcon din aprilie până în octombrie, pe perioada iernii fiind necesară aducerea lor în spații reci, dar cu temperaturi pozitive.

Ideal ar fi să avem o mini-seră sau balconul închis, deoarece cactușii sunt pretențioși în ce privește temperatura: 20-30 grade Celsius ziua și mai puțin cu 10 grade noaptea. Iarna temperatura ideală este de 5-10 grade Celsius.

Un dezavantaj al camerelor de apartament, pentru cactuși, este aerul uscat, așa că spațiile interioare în care iernează cactușii trebuie des aerisite, dar cu mare atenție ca să nu stea direct în curentul de aer rece.

În general, cactușii trebuie ținuți într-un loc fix, căci dacă-i mutați dintr-un loc în altul, nu mai înfloresc aproape deloc sau o fac foarte rar. Se poate spune că sunt sedentari convinși!

Dacă aveți numai câteva exemplare, le puteți ține într-un acvariu gol cu nisip pe fund. Așezați ghivecele pe nisip și acoperiți acvariul parțial cu geam transparent, dar udați periodic nisipul pentru o umiditate constantă. Este o soluție foarte bună pentru o colecție mică de cactuși. Dacă aveți mai multe exemplare de cactuși, îi puteți așeza pe pervazul ferestrei în cea mai răcoroasă și mai aerisită cameră, ferindu-i de căldura caloriferului.

secretul cactușilor

Pentru a vă bucura de frumusețea unică a cactușilor înfloriți, trebuie să le asigurați o perioadă de repaus și una de vegetație. Este secretul cactușilor!

Perioada de repaus la cactuși durează din octombrie până în martie și constă în reducerea temperaturii mediului cu 10 grade Celsius și stoparea udării plantelor. Dar fiți atenți, există unele specii de cactus care au nevoie de încă „o perioadă de odihnă“ și vara, în perioada iulie-august, pentru a înflori.

În general, ca să înflorească primăvară și vară (din aprilie și până în septembrie) este bine ca din luna octombrie și până în februarie să nu-i mai udați deloc; doar speciile cu frunze – echeveria, sedum (iarba grasă), kalanchoe, cotyledon, schlumbengera, pereskia se umezesc ușor cu puțină apă la temperatura camerei. Abia în perioada de creștere (începând cu februarie) udați iarăși cactușii, o dată pe lună.

Atenție la apa calcaroasă!

Udarea se face la câțiva cm distanță de baza cactușilor. Apa dură de la robinet nu le priește, trebuie lăsată să stea circa 24 de ore în sticlă, dacă nu avem apă de ploaie, bogată în săruri. Ideal ar fi  să fierbem apa de robinet. De asemenea, cactușii nu trebuie udați după schimbarea pământului, ci după circa o săptămână, pentru ca rădăcinile să nu putrezească.

Momentul favorabil transplantării este în luna aprilie (pentru speciile înflorite așteptăm să se termine perioada înfloririi, tăind florile ofilite și încetând udarea circa două săptămâni). Schimbați ghiveciul când rădăcinile cuprind întreg balotul de pământ (cam o dată la 2-3 ani), folosind un vas cu diametrul cu 1-2 cm mai mare decât cel inițial, din ceramică sau plastic. Scuturați pământul de pe rădăcini, tăiați rădăcinile uscate și plantați cactusul într-un amestec ușor de pământ cu reacție acidă sau neutră, cu structură poroasă, bine aerisită, ușor nisipos. Solul preferat este unul permeabil, rădăcinile lor fiind foarte sensibile la oxigen.

secretul cactușilor

Amestecul standard pentru cactuși este alcătuit din:

 • o parte pământ de frunze sau mraniță (din bălegar fermentat)
 • o parte de pământ de grădină sau de mușuroi de cârtiță
 • o parte nisip de râu sau nisip grosier de construcții (1-2 mm granulație), compus din siliciu și calcar și fără argilă (poate fi și nisip de mare spălat de resturi de sare)
 • 3% pudră de cărbune de lemn, antiseptic
 • praf de var (5%) sau moloz pisat, pentru a asigura necesarul de calcar.
 • pentru mărirea acidității se adaugă turbă din florărie sau pământ de conifere (ace de brad descompuse pe sol nisipos)
 • pe fundul ghiveciului se pun câteva cioburi sau pietricele pentru drenarea apei și împiedicarea stagnării umezelii excesive.
 • Cactușii au nevoie de îngrășăminte numai în perioada de vegetație. Adaosul de fosfor și potasiu se poate obține prin amestecarea în pământul pentru cactuși a următorului îngrășământ preparat din: 1 parte – clorură de postasiu 40%; 2 părți – superfosfat; 4 părți – făină de oase; 3 părți – gips (praf de var).

Se udă o dată pe săptămână cu acest amestec de îngrășăminte chimice (azot, fosfat, potasiu), ce nu trebuie să depășească concentrația de 1%. Atenție! Nu aplicați pe pământ uscat, ci imediat după udare. Este secretul cactușilor fericiți! Se poate folosi și îngrășământ lichid pentru cactuși, cumpărat din florărie.

Și cactușii se pot îmbolnăvi, dacă sunt atacați de paianjeni roșii, păduchi sau ciuperci. Îi putem trata, folosind insecticide tip spray din comerț, din gama Floris. Reține și câteva sfaturi:

 1. Paianjenii roșii pot fi îndepărtați și prin stropire cu apă de 2-3 ori pe zi (preferabil dimineața).
 2. Păduchii de pe cactuși se îndepărtează cu penseta, ștergând apoi locul cu spirt, iar de păduchii de rădăcină scăpați planta udând cu o soluție din preparatul chimic Decis.
 3. Ciupercile se îndepărtează stropind cactușii cu o soluție specială (Dithane). Atenție! Este toxică, deci se stropește ghiveciul afară, pe balcon.

Și încă ceva, nu vă faceți griji dacă țepoșii din colecție nu dau semne de boboci. De obicei, cactușii înfloresc abia în al doilea sau al treilea an de viață, iar unele specii ajung la maturitate cam în… 25 de ani.

Dacă respectați aceste mici trucuri de îngrijire vă puteți bucura de aceste adevărate minuni cu țepi, care vă vor încânta cu frumusețea unică a florilor lor!

Citeste si:

Sursa text: Carmen Ionescu, București/ foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

 1. Pingback: Plante depoluante care te pot ajuta sa purifici aerul din casa ta

Leave A Reply