Secretul cactușilor fericiți – calendarul udărilor (II)

0

Sunt o mare iubitoare de flori și mă laud cu o „micuță colecție de suflete verzi“ formată din 30 de cactuși și 60 de ghivece cu flori și plante de apartament. Dintotdeauna mi-am dorit să am cactuși înfloriți și m-am documentat despre ei.
Caută și prima parte a articolului!
Atenție la apa calcaroasă! Udarea se face la câțiva cm distanță de baza cactușilor. Apa dură de la robinet nu le priește, trebuie lăsată să stea circa 24 de ore în sticlă, dacă nu avem apă de ploaie, bogată în săruri. Ideal ar fi  să fierbem apa de robinet. De asemenea, cactușii nu trebuie udați după schimbarea pământului, ci după circa o săptămână, pentru ca rădăcinile să nu putrezească.
Momentul favorabil transplantării este în luna aprilie (pentru speciile înflorite așteptăm să se termine perioada înfloririi, tăind florile ofilite și încetând udarea circa două săptămâni). Schimbați ghiveciul când rădăcinile cuprind întreg balotul de pământ (cam o dată la 2-3 ani), folosind un vas cu diametrul cu 1-2 cm mai mare decât cel inițial, din ceramică sau plastic. Scuturați pământul de pe rădăcini, tăiați rădăcinile uscate și plantați cactusul într-un amestec ușor de pământ cu reacție acidă sau neutră, cu structură poroasă, bine aerisită, ușor nisipos.
Solul preferat este unul permeabil, rădăcinile lor fiind foarte sensibile la oxigen. Amestecul standard pentru cactuși este alcătuit din:

 • o parte pământ de frunze sau mraniță (din bălegar fermentat)
 • o parte de pământ de grădină sau de mușuroi de cârtiță
 • o parte nisip de râu sau nisip grosier de construcții (1-2 mm granulație), compus din siliciu și calcar și fără argilă (poate fi și nisip de mare spălat de resturi de sare)
 • 3% pudră de cărbune de lemn, antiseptic
 • praf de var (5%) sau moloz pisat, pentru a asigura necesarul de calcar.
 • pentru mărirea acidității se adaugă turbă din florărie sau pământ de conifere (ace de brad descompuse pe sol nisipos)
 • pe fundul ghiveciului se pun câteva cioburi sau pietricele pentru drenarea apei și împiedicarea stagnării umezelii excesive.
 • Cactușii au nevoie de îngrășăminte numai în perioada de vegetație. Adaosul de fosfor și potasiu se poate obține prin amestecarea în pământul pentru cactuși a următorului îngrășământ preparat din: 1 parte – clorură de postasiu 40%; 2 părți – superfosfat; 4 părți – făină de oase; 3 părți – gips (praf de var).

Se udă o dată pe săptămână cu acest amestec de îngrășăminte chimice (azot, fosfat, potasiu), ce nu trebuie să depășească concentrația de 1%. Atenție! Nu aplicați pe pământ uscat, ci imediat după udare. Se poate folosi și îngrășământ lichid pentru cactuși, cumpărat din florărie.
Și cactușii se pot îmbolnăvi, dacă sunt atacați de paianjeni roșii, păduchi sau ciuperci. Îi putem trata, folosind insecticide tip spray din comerț, din gama Floris. Reține și câteva sfaturi:

 1. Paianjenii roșii pot fi îndepărtați și prin stropire cu apă de 2-3 ori pe zi (preferabil dimineața).
 2. Păduchii de pe cactuși se îndepărtează cu penseta, ștergând apoi locul cu spirt, iar de păduchii de rădăcină scăpați planta udând cu o soluție din preparatul chimic Decis.
 3. Ciupercile se îndepărtează stropind cactușii cu o soluție specială (Dithane). Atenție! Este toxică, deci se stropește ghiveciul afară, pe balcon.

Și încă ceva, nu vă faceți griji dacă țepoșii din colecție nu dau semne de boboci. De obicei, cactușii înfloresc abia în al doilea sau al treilea an de viață, iar unele specii ajung la maturitate cam în… 25 de ani.
Dacă respectați aceste mici trucuri de îngrijire vă puteți bucura de aceste adevărate minuni cu țepi, care vă vor încânta cu frumusețea unică a florilor lor! Mult succes tuturor!
Carmen Ionescu, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply