Scurtă oprire: târgurile de Crăciun de la Budapesta

0

Călătoria cu avionul de la București la Budapesta durează doar o oră și jumătate, iar cursa matinală a companiei naționale aeriene este cum nu se poate mai potrivită dacă ai puțin timp la dispoziție: cu tot cu transfer și cazare, ai mari șanse ca la ora locală 11 să te plimbi deja pe străduțele vechi din Buda.

În prima parte a zilei, poți vizita Castelul Buda (Budai Vár), fostul cartier general al regilor ungari, acum înscris în patrimoniul UNESCO și care adăpostește azi Galeria Națională a Ungariei, Muzeului de Istorie și Biblioteca Națională.

Biserica Matthias cu acoperișul ei colorat.

În jurul castelului

Îți va lua aproape jumătate de zi dacă vrei să acoperi la pas toată zona veche din jurul castelului. Vei vedea Bastionul Pescarilor cu cele șapte turnuri ale sale absolut minunate, grupul statuar cu Matei Corvin după o partidă de vânătare, grădinile castelului, ceva mai spectaculoase pe timpul verii, biserica Matthias cu acoperișul ei colorat, sau statuia Ducelui Eugeniu de Savoia, eliberatorul Budei în 1686. Adaugă la toate acestea panorama superbă spre Pesta și poți spune că ai luat pulsul orașului la înălțime.

Pentru prânz, alege cu încredere Pest Buda Bistro. Un gât sănătos de palincă autentică, supa cremă de dovleac, alături de cârnații tradiționali te vor încălzi instantaneu.

Cumpărături de la târgul de Crăciun.
Bunătăți de la târgul de Crăciun.

Târgurile de Crăciun

Târgurile de Crăciun organizate în această perioadă pot fi pretextul perfect pentru o călătorie scurtă în capitala Ungariei.

Cele două târguri principale de Crăciun se animă după ora 18.00. De la Castelul Buda, spre Piața Vörösmarty, unde are loc principalul târg de Crăciun, ajungi destul de repede pe jos. Traversezi celebrul pod cu lanțuri, iar apoi nu trebuie decât să reperezi hotelul Sofitel și o iei pe strada Dorottya care te va conduce în mijlocul târgului de Crăciun.

Plimbă-te printre tarabele cu vin fiert și aromat, ceaiuri calde, pălincă din toate fructele, ciolan de porc sau pite cu diverse toppinguri, portocale confiate și bomboane de pom din marțipan autentic, castane coape la jar, podoabe pentru bradul de Crăciun lucrate manual, vase de lut pentru sarmalele și fripturi de sărbătoare, lumânări parfumate, linguri și tot felul de ustensile de bucătărie din lemn, lucrate manual.

Târg de Crăciun la Biserica Sf. Ștefan din Budapesta.
Târgurile de Crăciun din Budapesta.

Foarte aproape de Piața Vörösmarty, lângă Biserica Sf. Ștefan, mai este un târg de Crăciun care merită vizitat. După ce se lasă seara, fațada bisericii este animată de proiecțiile luminoase cu îngeri plutitori, cadouri și urări de sărbători, iar piața se umple de miresmele de pește cu mirodenii și băuturi calde aromate.

Cursa spre casă de a doua zi este spre după-amiază, așa că vei avea timp destul pentru un mic-dejun târziu în frumoasa capitală a Ungariei.

Foto: 123rf, arhiva personală

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply