Scurt ghid pentru udatul corect al florilor vara – 11 sfaturi utile

0

Udatul corespunzător al florilor ține de alegerea accesoriilor, dar și de un program corect și o cantitate potrivită de apă. Udarea corectă este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea plantelor tale, iar vara trebuie să acorzi o deosebită atenție acestui proces.

De aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți menții grădina înfloritoare.

11 sfaturi pentru udatul florilor vara

irigare

 

• Este recomandat să minimizezi cantitatea de apă care ajunge pe tulpinile și frunzele florilor, mai ales daca ai plantele într-o sera. Prea multă apă poate favoriza apariția dăunătorilor.
• Nu pune îndrepta jetul furtunului în pământ, la baza plantei, ci folosește un sistem de irigare cu jet mai puțin puternic. Dacă nu poți avea un sistem de irigare, folosește o stropitoare.
• Ai grijă să reglezi cantitatea de apă în funcție de cât de tinere sunt plantele udate. Cele proaspăt sădite sunt prea puțin dezvoltate pentru a suporta multa apă. Mai bine le uzi mai des cu apă mai puțină.
• Pentru udatul floirlor în seră, este de preferat să apelezi la un furtun cât mai ușor și subțire, care să nu ocupe mult spatiu și care să poată ajunge în toate locurile.
• Fiecare plantă are preferințele sale când vine vorba de apă. Află care sunt necesitățile florilor din grădina sau sera ta. Unele au nevoie de apă multă și udări rare, altele de udări frecvente cu apă puțină. Pentru ca udatul florilor să fie întotdeauna un proces eficient, este foarte important să respecți aceste reguli.
• Evită să uzi în fiecare zi florile, chiar și cu o cantitate mică de apă. Deși crezi că astfel eviți un exces, de fapt acest lucru le face mai mult rău decât bine. De exemplu, ierburile și orhideele preferă un program de udare la câteva zile.
• Unele plante preferă să se usuce înainte de a fi udate din nou. Un exemplu este cactusul, pentru care un astfel de regim este potrivit, deoarece se aseamănă cu condițiile din mediul său natural.
• Regula generală este aceea de a nu uda florile înainte ca suprafața solului să devină uscată complet. La fel de important, pentru cele mai multe dintre plante, este să nu lași apa să băltească.
• Adaugă apă treptat pentru eficiență maximă. Cel mai bine este să pui întăi puțină apă la baza plantei; așteaptă să fie absorbită complet și apoi adaugă o cantitate mai mare.
• Când apa începe să se scurgă în farfuria ghiveciului, înseamnă că toate rădăcinile „au băut” suficient.
• Daca lași plantele să se usuce sau dacă le „îneci” în apă, s-ar putea să observi că nu vor mai înflori așa cum trebuie sau vor apărea alte probleme. În cazul în care vreuna dintre flori a suferit în urma unui tratament incorect cu apă, treci pe un program corespunzător de udat. Planta ar trebui să își revină în scurt timp.
Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply