Salatele verii

0

Bogate în vitamine şi minerale, cu aromă intensă şi cu un gust plăcut, plante precum păpădia sau leurda îţi îmbogăţesc salatele de crudităţi, răcorindu-ţi zilele de vară. Le poţi cumpăra din piaţă sau le poţi cultiva chiar tu! Află care sunt combinaţiile potrivite pentru ca aceste legume să devină punctul de atracţie în grădină sau pe balcon şi salatele preferate ale verii!

1

Au gust ușor amarui

Pentru mulţi, păpădia este o buruiană imposibil de stârpit. Pentru cunoscători însă, frunzele proaspete, culese înainte ca planta să înflorească, au o savoare deosebită şi sunt excelente în salatele de crudităţi, datorită gustului amărui şi conţinutului bogat în antioxidanţi. Aşa că în loc să o pliveşti, fă-i loc în grădina ta! Păpădia este o plantă rezistentă, care nu are nevoie de nicio îngrijire. La umbră sau la soare, florile sale  strălucitoare şi seminţele pufoase vor decora întreaga vară iarba livezilor şi peluzele, putând fi crescută, de ce nu, chiar şi în ghiveci. Încearc-o în combinaţie cu alte plante pitice cu flori de vară, precum crăiţele, gălbenelele sau salvia decorativă. Bonus: o mulţime de fluturi şi albine!

Citeste si: Plante aducatoare de noroc

2

Spanacul

Spanacul este cunoscut ca sursă bogată de fier şi calciu, dar puţini ştiu că aceste substanţe sunt absorbite mai bine de organism daca planta este consumată crudă, împreună cu vitamina C. De aceea, indiferent de reţetă, este bineca salata de spanac să fie acrită cu zeamă de lămâie. Spanacul este o legumă foarte uşor de cultivat dacă îi este asigurat un sol uşor alcalin, bogat în substanţe hrănitoare. Seamănă-l la începutul primăverii, seminţele vor germina într-o săptămână sau două, iar plantele vor putea fi recoltate după 40-50 de zile. La o înălţime de 30 cm, frunzele de un verde intens pot constitui o bordură foarte frumoasă pentru stratul de flori de înălţime medie (45-60cm). Dacă stai la bloc, poţi planta spanacul în jardiniere sau în vase largi, viu colorate.

Citeste si: Lamaiul. Cum il cresti in casa

3

Salatele din gradina ursului

Frunzele de leurdă (Allium Ursinum) sunt aproape identice cu cele ale lăcrămioarelor, plante deosebit de toxice. Cea mai bună metodă de a le deosebi este să striveşti frunza între degete: dacă miroase a usturoi, atunci e leurdă. Florile sale se deosebesc însă foarte bine de cele ale lăcrămioarelor; globurile de steluţe albe, uşor parfumate, apar la începutul primăverii, înainte ca pomii să înfrunzească. Iubitoare de umbră şi de umezeală, leurda va îmbrăca frumos pământul de pe marginea pâraielor sau a iazurilor sau orice alt colţişor umbrit, cu condiţia să fie udată din belşug. Aspectul său sălbatic se potriveşte mai ales grădinilor informale. Atenţie însă – planta se înmulţeşte excesiv, de aceea nu este recomandată pentru creşterea în ghivece şi este bine să-i limitezi teritoriul din grădină cu o bandă separatoare. În salate este foarte apreciată pentru aroma sa iute, usturoiată.

Citeste si: 5 idei inedite pentru a te feri de insecte pe terasa

Producție: Sabina Usurelu

Foto:  Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply