Rochita randunicii, o planta spontana care impodobeste gradina

0

Nu exista o gradina in care sa nu rasara din pamant, din iarba verde cel putin o tulpina de rochita randunicii. Pentru cei mai multi este o buruiana nesuferita de care nu pot scapa. Exista si reversul medaliei. Rochita randunicii este o buruiana, dar poate sa fie un decor excelent in gradina ta daca o directionezi catre locurile potrivite si o lasi sa imbrace garduri, arcade, eventual un chiosc de gradina sau chiar sa se dezvolte in legea ei in zonele limita ale gradinii sau in cele in care nu creste altceva.

Volbura sau rochita randunicii este o planta perena, cu tulpina volubila, intinsa pe pamant sau incolacita de alte plante, cu frunze glabre asezate altern. In pamant are o radacina lunga si subtire de culoare alba. Frunzele sunt ovale sau sagitate, asezate pe un petiol lung. Florile au forma unei palnii, de culoare alba cu dungi roz pe partea exterioara. Ele sunt placut mirositoare. Infloreste incepand din iunie pana in august – septemebrie. Volbura este o planta comuna ce creste prin terenurile lucrate, gradini si pe langa drumuri. Este foarte rezistenta, invaziva, dar daca o directionezi corect poate fi un decor natural in gradina, si o solutie excelenta in gradinile rustice. Planta este prolifica, creste repede, suporta locuile insorite, si este foarte putin pretentioasa.

Rochita randunicii infloreste bogat daca are umezeala si soare, iar singura nevoie reala a plantei este un sol afanat. pe de alta parte rezista foarte bine si in solurile lutoase, batute, dar dezvoltarea ei va fi incetinita.

Volbura sau rochita randunicii este prin ecelenta o planta cataratoare asa ca se va urca pe tot ceea ce poate. Pe garduri, pe ziduri sau pe tulpinile altor plante. Desi nu le sufoca si nu le paraziteaza poate afecta dezvoltarea florilor de gradina asa ca trebuie indepartata din zna unde sunt trandafirii, mai ales, cu atat mai mult cu cat acestia din urma au nevoie de o buna ventilatie pentru a fi sanatosi.

Rochita randunicii este ruda salbatica a zorelelor, dar este infinit mai prolifica decat acestea si mult mai rezistenta, desi din punct de vedere al aspectului, florile mici, multe si delicate ale volburei fac concurenta de la egal la egal cu plantele de cultura.

Dar asta nu este tot. Rochita randunicii este o minunata planta medicinala cunoscuta din Antichitate. Volbura este leac in tratamentul unor afectiuni precum dischineziile biliare, constipatii sau tusea. Ceaiul de volbura poate fi folosit si pentru tratarea abceselor. Frunzele proaspete de volbura pot fi utilizate extern pentru arsuri, furuncule sau diverse rani. Ceaiul de volbura se prepara dintr-o lingura de planta maruntita, la o cana de apa clocotita. Se folosesc tulpina, frunzele si florile, uscate in prealabil, in strat subtire. Preparate din rochita randunicii se gasesc in farmacii. Consumul acestei plante este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, persoanelor care sufera de apendicita sau colita. Inainte d eutilizare cere sfatul medicului sau al farmacistului!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply