Provizii de legume pentru iarna lungă

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dacă vrei să faci provizii de legume pentru iarnă, află cum şi unde se păstrează cel mai bine! Morcovii, pătrunjelul şi păstârnacul se ţin stratificaţi în nisip, talaj sau rumeguş şi 6 luni la temperatura de 1 grad Celsius. Tot atât se pot păstra şi ridichile negre. Usturoiul se menţine cel mai bine legat în funii agăţate în spaţii uscate, gen magazie, unde să fie la temperaturi scăzute, dar pozitive. Se pare că rezistă mai bine soiurile de primăvară. Pentru ceapă indicate sunt lăzile ori sacii de plasă şi spaţii cu temperatură scăzută, ideal -1-0 grade Celsius. Conopida şi broccoli se ţin în spaţii reci şi umede, unde pot sta până la maxim 6, respectiv 3 săptămâni în stare proaspătă.
Prazul legat în pachete mari, de 50 de bucăţi se pune în şanţuri făcute chiar în grădină ori în pivniţă, în straturi acoperite cu pământ reavăn. Toate legumele puse la păstrat trebuie verificate periodic şi sortate la nevoie.
***
Obiceiuri de Sf. Andrei
De ziua Sf. Andrei şi în ajunul acesteia, nu se mătură, nu se dă cu împrumut, nu se lucrează la casă. Se zice că acum strigoii umblă liberi prin lume, fură sporul vitelor şi sluţesc oamenii întâlniţi. Pentru a se feri de ei, gospodarii agaţă funii de usturoi pe la uşi şi ferestre. Se mai practică şi diverse obiceiuri pentru a afla dacă fetele se vor mărita în anul următor. Tot acum se pune grâu la încolţit în casă şi în funcţie de cum creşte acesta se apreciază sporul şi norocul fiecăruia. Se pun şi crengi de măr în apă; de înfloresc până de Anul Nou, va fi un an rodnic.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply