Proiecte de casa cu scara exterioara

0

Desfacem firul în patru și vorbim despre proiecte de casă cu scară exterioară cu bune și cu rele. În primul rând aceste proiecte de casă cu scară exterioară nu sunt foarte numeroase, dar sunt extrem de utile în anumite situații și complet nerecomandate pentru altele.

Proiecte de casă cu scară exterioară

Aceste proiecte de casă cu scară exterioară se pretează pentru casele cu mai multe niveluri, de regulă două, oferind posibilitatea de a separa complet accesul la unul dintre nivelele casei, fără o investițe prea mare și fără a pierde spațiu util din interior prin construcția unei căi de acces în interior. Soluția scării exterioare este cea mai bună alegere pentru casele care au fost extinse pe înălțime uletrior realizării parterului și unde construcția unei căi de acces la etaj, prin interior, ar destabiliza complet casa sau ar fi foarte costisitoare.

Citeste si: Proiecte de case mari cu mansarda

Proiecte de casă cu scară exterioară, permit separarea completă a parterului de etaj, economia de teren și de spațiu locuibil și pot să fie o bună soluție pentru casele duplex pe înălțime. Scara exterioară este unica soluție pentru accesul în mansardă, dacă nu se poate realiza prin interior sau dacă mansarda este finalizată sau amenajată  ulterior finalizării casei.

Citeste si: Proiecte de case fara etaj cu 3 dormitoare

Pe de altă parte, scările exterioare sunt cea mai bună alegere în cazul caselor de vacanță sau a vilelor când se dorește accesul prin exterior (pentru economia proiectului și pentru salvarea spațiului interior care ar fi ocupat de casa scării), și asigură intimitatea tuturor celor care locuiesc în casă. Scara exterioară nu este însă recomandată în cazul în care facilitățile din casă se află la un singur etaj situație în care scara interioară este unica soluție.

Există mai multe soluții pentru a realiza aceste proiecte de casă cu scară exterioară. Cele mai eficinte sunt scările în spirală, care ocupă puțin loc și sunt ușor de realizat. O altă alternativă sunt cele în linie, din ciment, bune pentru casele mari și pentru proiectele de casă cu scară exterioară pe mai mult de un nivel. Scara poate fi realizată în zig-zag cu platformă la fiecare etaj sau cu platforme intermediare. Scara în spirală este ideală pentru accesul prin exterior la casele cu un singur etaj, sau la mansardă, unde și soluția scării de lemn trebuie și poate fi luată în calcul (deși aceasta presupune costuri pentru întreținere și reparații, mai mari și mai frecvente decât în cazul celor din metal sau beton și ciment).

Citeste si: Modele de case mici

Există câteva condiții importante pentru aceste proiecte de casă cu scară exterioară.

Balustrada. Este obligatorie și trebuie să fie sigură, comodă și să prevină riscul de accidente.
Unghiul pantei scărilor trebuie să fie comod și sigur, pentru cele în linie, iar lățimea treptelor sigură și confortabilă pentru cele în spirală.
Protejarea scării exterioare este necesară, dar nu obligatorie și trebuie să țină cont de gradul de expunere al zonei unde se află scara exterioară, caracterul casei (o casă folosită doar vara nu are nevoie de protecție pentru scara exterioară, care este necesară pentru o casă de familie, folosită tot timpul anului).
Calitatea materialului din care este realizată scara contează, balustrada de exemplu trebuie să fie prietenoasă (cea din metal alunecă sau este foarte rece iarna), iar treptele trebuie să fie realizate din materiale care să nu alunece, indiferent de condițiile meteo.

Una peste alta orice soluție ai alege, toate variantele de proiecte de casă cu scară exterioară sunt eficiente, sunt mai ieftine decât cele cu scară interioară, sunt mai comod și mai simplu de construit, oferă mai mult spațiu în interior, iar scara exterioară reprezintă în sine un detaliu de arhitectură care dă farmec și personalitate casei.

Sursa foto: ©leeyiutung-Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply