Poinsettia – reguli de aur pentru a-i prelungi viață

0

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) este cu siguranță planta asociată cu sărbătoare de Crăciun. Originară din Mexic poinsettia înflorește în decembrie și ianuarie și este decorul suprem din casă – în afară de brad, desigur.

Cea mai comunp variantă este cea cu frunze roșii, dar există peste 150 de soiuri diferite, inclusiv cu frunze roz, portocalii, crem și albe. Planta cu frunze colorate poate fi adusă în case la finele lui octombrie. Există și soiuri bicolore și unele cu frunzele pătate. Cu frunzele în formă de stea, planta este cunoscută sub numele de Steaua de Crăciun. Frunzele colorate, numite bractee  sunt adesea confundate cu petale de floare. Florile sunt micile structuri galbene asemănătoare fructelor de pădure din centrul celor patru bractee.

Ia în calcul aceste sfaturi ca să alegi plante sănătoase și să le menții frumoase pe toată perioada sărbătorilor.

Citeste si: Steaua Craciunului sau Craciunita. Cele mai bune sfaturi de ingrijire

Cumpără plante sănătoase

1. Multe supermarketuri asază plantele exact lângă ușă în speranța că îți vor tenta clienții să le cumpere. Nu cumpăra niciodată o poinsettia așezată lângă un set de uși automate care se deschid la fiecare 30 de secunde, deoarece va fi  deteriorată de curenții de aer și probabil va rămâne fărp frunze în câteva zile. Expunerea la curenți de aer sau temperaturi sub 12 ° C îi provoacă daune, chiar dacă nu se văd în primul moment.

2. O plantă sănătoasă de poinsettia va avea bractee intacte. Dacă micii muguri galbeni dintre bracteele colorate – florile propriu-zise – sunt închise, acesta este un semn că planta este în regulă.

Poinsettia - reguli de aur pentru a-i prelungi viață

3. Verifică solul înainte de a cumpăra planta. Nu trebuie să fie nici umed, nici uscat. Solul prea umed te anunță că rădpcinile sunt afectate, cel prea uscat îți spune că planta nu a avut apă, deci probabil este afectată, iar frunzele vor cădea în câteva zile, mai ales că va trebui să suporte și șocul mutării dintr-un mediul în altul.

4. Învelește bine planta pentru transport. Recepționează din plin șocul termic, așa că trebuie învelită bine în hârtie groasă, pentru a o proteja de curenți și frig.

5. Este recomandat să cupleri Steaua de Crăciun la începutul lui noiembrie, pentru că este perioada cea mai bună pentru ca aceasta să nu fie afectată de transport și nici de schimbarea mediului. În plus, dacă o vei îngrijii corect va fi perfectă de Crăciun.

Citeste si: Cum faci să înflorească crăciunițele

Udarea plantei

6. Poinsettias nu are nevoie de apă multă, dar nici nu suportă uscăciunea. Apa în exces duce rapid la putrezirea rădăcinilor. Planta trebuie udată constant dar cu puțină apă. Ideal este să faci asta când solul de la suprafață este uscat. Poate să fie în fiecare zi, în cazul în care stă lângă un radiator, sau într-un loc cu umiditate mică. Mini-poinsettias trebuie verificate în fiecare zi. Cel mai bine este să le udați de jos în sus.

Poinsettia - reguli de aur pentru a-i prelungi viață

7. Planta preferă apă la temperatura camerei, iar ghivecele mai mici au nevoie de udare mai des decât cele mari, deoarece se usucă mai repede. Pentru o oală standard cu un diametru de 13 cm, este suficient un pahar mic, adică în jur de 200 de ml. Mini poinsettias nu trebuie să primească mai mult de jumătate de pahar de apă. Îndepărtează excesul de apă care este în farfuria ghiveciului la circa 30 de minute după udare, fie că o uzi de sus în jos, sau de jos în sus.

Este mai bine să păstrați planta puțin mai uscată, mai degrabă decât prea umedă și să o udați puțin și des, decât rar și mult.

8.Poinsettia este deosebit de durabilă atunci când este fertilizată o dată pe săptămână la aproximativ patru săptămâni de la cumpărare, folosind un îngrășământ lichid comercial pentru plantele cu flori în doza indicată pe ambalaj.

Temperatura potrivită pentru steaua Crăciunului

9. Poinsettias are nevoie de căldură și lumină. Poate fi ținută aproape de un radiator, dar trebuie ținută departe de curenții de aer. Dacă este ținută în curent își piarde frunzele.

10. O temperatură cuprinsă între 15 și 22 de grade este ideală, ceea ce face ca aceste poinsettias să fie potrivite pentru dormitoare și camere de zi. Nu-i trebuie foarte multă lumină ca să prospere, iar în lunile de iarnă este fericită la o fereastră orientată spre sud.

11. Pentru a o avea și anul următor, va trebui să tăiați poinsettia în aprilie, la aproximativ 10 cm de sol și să o mențineți la o temperatură de 13 ° C. Păstreaz-o într-un loc răcoros peste vară, ideal la o temperatură de 15-18 ° C. În acestă perioadă trebuie udată o dată pe lună cu circa 100 ml de apă. În octombrie planta poate fi forțată să crească cu 12 ore de lumină naturală, urmate de 12 ore de întuneric complet, pentru a o provoca să facă frunze.

Citeste si: Cum il pacaleste Mos Nicolae pe Mos Craciun

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash, pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply