Podea ECO pentru casa ta

0

podea ecoAtunci când vine vorba de renovări, să fii verde pare să fie destul de greu. Sunt câteva principii de urmărit şi, fără prea multe sacrificii de design, poţi ajuta planeta.

Având în vedere că podeaua ocupă cel mai mare spaţiu din casa ta, impactul poate fi destul de puternic asupra mediului.

Dar sunt multe alternative atunci când vorbim de podele.

Punând pe listă pe lângă economie şi confortul, iată ce poţi alege pentru o podea. Dar este eco?

Lemnul
Acesta este materialul cel mai puţin eco pentru podea. Ştim toţi cât de mult îi ia unui copac să crească şi cât de multe defrişări se fac. Este adevărat că o podea de lemn arată foarte bine în casă şi este foarte uşor de întreţinut. Dar….hai să ne mai gândim înainte să facem această alegere.

Citeste si: Imbina clasicul cu modernul alegand o podea neagra

Bambusul
Bambusul este considerat că fiind eco datorită rapidităţii cu care creşte această iarbă lemnoasă. O sămânţă are nevoie de doar cinci ani pentru a ajunge o plantă matură, iar dacă o tai, plantă nu moare.

Mocheta sau covorul
Este eco şi nu prea. Covoarele păstrează în ţesături foarte mulţi microbi, praf şi mulţi alţi factori alergeni.. Pe de altă parte, covoarele din fibre naturale au alte probleme – cum ar fi condiţiile din fabricile de fibre sau fermele de oi. În industria de fibre sintetice s-au făcut anumite modificări în procesul de producţie, totul încercând să se facă cât mai eco posibil. Pe lângă asta, există o fabrică în Canada care acceptă covoare pentru reciclat.

Citeste si: Podea laminata: ce trebuie evitat si cum o ingrijim

Pluta
Pluta are şi ea câteva probleme legate de mediu. La fel ca şi bambusul, aceasta se înmulţeşte, dar ceva mai diferit. Pluta este jupuită de pe copaci. Copacii nu au de suferit pentru că aceasta creşte la loc. Având în vedere că scoarţa este măcinată şi reconstituită pentru a face orice, de la dopuri pentru sticle la tălpi de pantofi, există puţine pierderi sau deşeuri.

Linoleum
Linoleumul este tatăl podelelor eco. Inventat în 1800 dintr-un amestec de amestec de ulei de in, răşini de pin şi rumeguş, este biodegradabil, organic şi reciclabil. Şi mai nou, modelele apărute au un design interesant, culori placute şi uşor de asortat.

Citeste si: 10 sfaturi pentru o viata eco

Tu pentru ce fel de podea eco ai optat?

 

Sursa foto:  watoson – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply