Plumeria – o planta exotica usor de intretinut

0

Plumeria, cunsocută și sub numele de Frangipani este o plantă exotică din familia Apocynaceae, originară din zonele tropicale fiind foarte des întâlnită în Caraibe. Plumeria este un arbust cu frunze căzătoare, lungi, lanceolate, cu pețiol verde sau roșu. Florile de Plumeria sunt dispuse în inflorescențe de dimensiuni varibile și au mereu cinci petale. În apartament Plumeria înflorește din mai până în octombrie. Planta se simte foarte bine la căldură, iubește soarele și are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta frumos.

plumeria

Plumeria este una dintre cele mai spectaculoase plante de apartament, iar în casă îți va parfuma aerul cu un miros suav, delicat și extrem de plăcut. Plumeria în casă ajunge la maturitate absolută ca un arbust cu înălțimea de un metru, un metru și jumătate, în cazul celor mai frumoase exemplare. În mediul său natural Plumeria poate crește și până la 12 metri înălțime.

Citește și: Flori de sanziene, florile magice ale verii

plumeria-517215_640Florile de Plumeria sunt roșii, roz, albe sau galbene ori combinații excepționale ale acestor nuanțe, cu alb. Florile apar grupate câte 10-20 și sunt foarte parfumate, mai ales dimineața. În ghivece Plumeria poate fi scoasă afară în perioada verilor noastre, dar trebuie așezată în locuri în care să fie complet ferită de curenții de aer, să primească soare direct, cel puțin 4-5 ore pe zi și lumină indirect, toată ziua.

Citește și: Cum amenajezi o gradina de care NU trebuie sa ai grija

În ghiveci Plumeria are nevoie de un sol care să dreneze ușor și bine. Plantă se udă doar atunci când pământul este uscat, în timpul verii udarea se va face la 3-5 zile, iar toamnă la un interval de 7-10 zile, urmând că iarna, în perioadă de hibernare plantă să fie amplasată într-un loc bine luminat unde temperatură nu scade sub 10 grade, iar udarea se face cel mult o dată pe lună.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

plumeria-812017_640Plumeria are nevoie de fertilizare pentru a înflori. Fertilizarea se face la fiecare 3-4 săptămâni începând cu luna martie prin adăugarea de îngrășământ în apa de udare.

Citeste si: Aster, steluta sau ochiul boului pitic. Flori de toamna

Plumeria se înmulțește ușor prin semințe sau prin butăși. Este o plantă rezistentă la dăunători, dar poate fi atacată de păianjenul roșu. Frunzele sunt toxice (atenție la animalele de companie și copii!), dar florile sunt comestibile, iar în Caraibe sunt folosite în patiserie și pentru dulceață.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply