Plita electrica sau pe gaz?

0

Iti propunem urmatoarea provocare: dintre plitele electrice si cele cu gaz, care sunt mai eficiente? Iata ce am aflat noi.

Plitele electrice

Cand vine vorba despre optiunea intre plita pe gaz si cea electrica, parerile sunt impartite. Pe langă flexibilitatea de a reorganiza bucataria si aspectul exterior modern, plitele electrice au multe functii si o performanta mai mare, putand garanta pastrarea aceleiasi temperaturi de gatire. In schimb, necesita o instalatie electrica puternica, consumul lor pentru o functionare a tuturor arzatoarelor in acelasi timp fiind relativ ridicat. Costul de achizitie este mai mare in cazul plitelor electrice.

Plitele pe gaz

Plitele cu gaz reprezinta una dintre optiunile preferate ale romanilor, deoarece combustibilul folosit preponderent in gospodării este cel gazos, fie de la reteaua de alimentare publica, fie de la butelie, combustibil folosit exclusiv pana de curand, deoarece era mai ieftin.

In opinia specialistilor, cei care achizitionează plite electrice au un stil de viata diferit de cel traditional, mai putin orientat spre pregatirea in casa a preparatelor. Ei pun accent pe estetica si functiile avansate ale acestor aparate.

Pe traditionalisti ii informam deci ca folosirea plitei cu suprafata vitroceramica pentru coacerea vinetelor si ardeilor nu este recomandata. Pot folosi gratare cu lemne, astfel proprietatile alimentelor fiind pastrate chiar mai bine.

Ce este inductia

O tehnologie noua la plitele electrice este inductia, datorita careia sunt necesare doar patru minute pentru a atinge temperatura de fierbere a doi litri de apa (nu presupune flacara deschisa), in timp ce pentru o plita cu gaz sunt necesare sapte minute, iar o plita vitroceramica are nevoie de noua minute.

Ce este functia booster

Separat, functia booster permite ca procesul de gatire sa demareze la capacitate maxima de incalzire, pentru ca apoi, dupa ce mancarea incepe sa fiarba, temperatura sa revina la nivelul initial. Asta inseamna o reducere a consumului de energie de la 40 la 60% in comparatie cu alte tehnologii. Suprafata plitei electrice ramane rece chiar si atunci cand gatim, de aceea lichidele varsate nu se intaresc.

Gasiti plite: aici, aici, aici sau aici.
Discuta acest subiect mai pe larg in topicul special de pe Forum.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Roxana Negrila
Foto: Hotpoint-Ariston

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply