Plante drăguțe, dar toxice

0

Ne înconjurăm de plante nici nu bănuim că unele sunt toxice și pot pune în pericol animalele, copiii sau chiar pe noi. Iată de care să te ferești!

Frumusețea lor ne face să uităm că în anumite condiții pot fi periculoase. Așa se face că ne umplem grădinile, balcoanele și camerele cu lalele, crini gramofon, leandri, datura, lăcrămioare, Mărul lui Adam (Solanum), degețel (Digitalis), Crăciuniță și alte specii care ne încântă prin flori luxuriante sau frunziș plăcut colorat. Unele plante toxice produc doar iritații ale pielii dacă ne atingem de seva lor, altele sunt toxice dacă sunt ingera­te, provocând vomă, aritmii, insuficiență renală sau chiar deces.

Cine este în pericol 

Pentru adulți, în general nu pun probleme, atât timp cât identificăm speciile potențial periculoase și efectuăm tăierile și alte îngrijiri folosind mănuși. Mai dificil este să ­convingi copiii mici și curioși  să nu bage în gură frunze, flori sau fructe care seamănă cu cele comestibile. Iar în cazul animalelor de companie, acest lucru este chiar imposibil, așa că tot ce îți rămâne de făcut este să identifici ce plante sunt toxice și să le așezi în locuri unde cei mici nu ajung.

plante toxice

Semnele otrăvirii cu plante toxice

Pisicile și câinii se plimbă prin curte, prin parcuri, și e greu să știi dacă au ros din plante toxi­ce. Semnele clinice ale otrăvirii pot varia, în funcție de substanța implicată și cantitatea ingerată, dar în general includ vărsături, salivație excesivă, lipsă de apetit, sete puternică, iritații în jurul gurii, dificultăți la înghi­țire, diaree, dureri abdominale, letargie, parali­zie. În cazul în care animăluțul tău prezintă câteva din semnele enumerate, îi poți administra cărbune medicinal, care stopează absorbția toxinei, dar oricum trebuie dus de urgență la veterinar.

Printre cele mai periculoase plante decorative pentru animalele de companie se numără:

azaleea și rhododendronul (ingerarea duce la salivare excesivă, vomă, diaree);

• crinul asiatic Lilium asiaticum (determină vomă, inapetență, slăbiciune fizică);

• lăcrămioarele sau mărgăritarul, Convalaria majalis (generează vomă, aritmii, dezorientare).

Rău le face și să roadă din plante tocice precum: filodendron, Aloe vera, ficus, yucca, dracena, dieffenbachia, cyclamen, crinul Amaryllis, clivia, kalanchoe, leandru, iederă, brândușe, zambile, narcise, stânjenei, gladiole, ricin, rhododendron, iasomie, liliac, crizanteme.

Cu toate acestea, nu exagera dacă vezi că pisica sau cățelul tău se joacă în grădină cu câte o frunză din aceste plante toxice, deoarece doar la cantități mari apar simptome severe.

Text: Monica Viericiu

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply