Cum ingrijesti degeteii

0

Degeteii (Digitalis) pot fi intalniti pe marginea drumului, pe pasuni sau chiar in locuri stancoase. Soiurile hibride, pe care le putem cultiva in gradina au marele avantaj de a se simti bine si de a se dezvolta frumos in locurile umbrite ale gradinii, in locurile umede si in cele unde alte plante nu se simt deloc bine.

Ca sa aduci un plus de culoare coltului umbrit din gradina, foloseste ca plante de fundal exemplare grupate de Digitalis purpurea, cu care poti acoperi un zid sau o imprejmuire mai putin aspectuoasa, tocmai pentru ca sunt foarte inalte si prolifice in locuri neprielnice. Degetelul infloreste la inceputul verii in diferite tonuri de roz, crem si alb, cu pistrui contrastanti, fiind originar din Europa, Vestul Asiei si Nordul Africii.
 Digitalis ferruginea dau foarte bine pe o pajiste mai mare, alaturi de iarba decorativa Stipa tenuissima, de maci si de scaietii Eryngiums. Cele mai multe soiuri de degetei prefera locurile semi-umbrite, dar cele mediteraneene au nevoie si de putin soare. Desi le plac solurile usoare, se dezvolta bine si in cele lutoase.
Exista mai multe specii de degetei, printre care D. ferruginea, cu flori ruginii, D. grandiflora, cu flori galbene impestritate cu maroniu, D. x mertonensis, cu flori rosii, dar cea mai frecvent intalnita este D. pupurea, cu flori in nuante de la alb pana la purpuriu.
Toate partile plantei sunt extrem de toxice, putand cauza moartea. Degetelul nu trebuie cultivat in locurile frecventate de copii sau animale pentru ca este o planta otravitoare. Daca ai copii sau animale de companie, ar trebui sa ii feresti de  contactul cu aceasta floare. Substanta otravitoare din frunze se numeste digitalina. Este o substanta folosita in tratamentul bolilor de inima, care poate avea efecte letale in cazul in care este ingerata altfel decat in doze foarte mici, sub forma de medicamente.
Digitalis purpurea se va dezvolta bine pe soluri medii si in conditii de clima racoroasa. Solul trebuie mentinut umed si udat in timpul perioadelor secetoase, o data sau de doua ori pe saptamana. Nu uitati nici de aplicarea unui ingrasamant universal  o data pe luna.
  • Cum ingrijesti paducelul.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply