Secretul azaleelor frumoase

0

Vă scriu din nou despre flori, care sunt pasiunea mea. Iarna este și sezonul de înflorire a frumoaselor azalee. Vă împărtășesc câteva dintre secretele acestor minunate flori.
Am câteva azalee care au peste 15 ani, le-am cumpărat de la o florărie din Timișoara și de atunci m-au încântat în fiecare an cu florile lor, pe an ce trecea tot mai multe. Am șase nuanțe și anume alb simplu, două nuanțe de alb cu roz bătute, roz bătut, roșu bătut și mov simplu, aceasta din urmă având și un parfum suav.
Secretul îngrijirii lor constă în apa cu care sunt  udate; nu suportă calcarul, de aceea în apa de udat (de preferat apă de izvor sau de ploaie sau apă fiartă și răcită) se pun câteva picături de oțet, de asemenea se udă doar când solul de la suprafața ghiveciului este uscat, se udă mai rar și abundent, și nu se lasă să stagneze apa în farfurioară.
Iarna țin azaleele pe pervazul geamului de la camere, deoarece au nevoie de lumină multă și nu sunt prea pretențioase de căldură, iar vara le scot afară la soare cu care le obișnuiesc treptat, prin semiumbrire, ca să nu le ardă frunzele.
În iarna lui 2005 am dăruit la doi colegi două plante înflorite, unul dintre colegi a ținut-o tot timpul pe pervazul unui geam cu orintare nordică și acum nu are nici măcar un boboc de floare, în schimb cealaltă, fiind ținută la soare, într-un geam la un magazin este atât de înflorită, încât mulți întreabă dacă este naturală; deci au nevoie de soare pentru a înflori bogat.
Primăvara, la doi-trei ani, am mutat azaleele în ghivece mai mari pe măsură ce creșteau, folosind pământ de pădure de unde cresc afini, cu care de altfel se înrudesc. Se înmulțesc prin butășire; primăvara; după ce se trec florile, scurtez lăstarii pe care-i butășesc punând câte doi-trei la un ghiveci, pe care îi acopăr cu un borcan și îi țin la căldură. Proporția de înrădăcinare este destul de mică, dar pentru mine este mulțumitoare. Acum azaleele sunt îmbobocite, au înflorit doar cea roz și una cu alb.
Ca să vă fie mai ușor când îngrijiți mai multe specii de flori, puneți în fiecare ghiveci câte o plăcuță pe care treceți necesitățile plantei privind lumina, udarea etc. sau grupați speciile cu cerințe asemănătoare.
Dorina Balaș, Nădrag, jud. Timiș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply