Planta mazăre sau Senecio, una dintre cele mai frumoase suculente de interior

0

Senecio rowleyanus sau planta șirag de perle, sau planta mazăre este una dintre cele mai frumoase plante suculente. Face parte din familia Asteraceae și este originală din regiunile uscate din sud-vestul Africii. În mediul natural crește în zone umbrite, protejate de roci și plante înalte.

Numită după Gordon Douglas Rowley, un botanist britanic specializat în plante suculente și cactuși, numele descrie foarte bine forma specială a frunzelor. Acestea seamănă cu boabele de mazăre sau cu mărgelele verzi, înșirate pe tulpinile lor lungi. Forma ciudată a frunzișului este o adaptare la mediile aride în care Senecio rowleyanus crește nativ și permite  acestei plante suculente să stocheze multă apă și să-și minimizeze expunerea la aerul fierbinte al deșertului.

Cum se îngrijește Senecio

În perioada de vară planta trebuie udată abundent, dar o singură dată pe săptămână. La 30 de minute după udare, trebuie eliminat excesul de apă din vasul de scurgere. Fiind o plantă suculentă necesarul de apă este limitat, astfel că între două udări solul trebuie să se usuce la suprafață și parțial la 1-3 centimetri adâncime. Dacă nu ști exact dacă planta are nevoie de apă sau nu, analizează frunzele. Boabele de mazăre cu un aer ușor deshidratat, vag zbârcit, sunt semnul că are nevoie de apă. De la jumătatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie plantele se udă rar, o dată de cel mult două ori pe lună cu puțină apă.

Planta mazăre sau senecio, una dintre cele mai frumoase suculente de interior

Începând din aprilie până în august-septembrie, planta are nevoie de îngrășământ , din categoria celor specifice pentru plantele suculente. De regulă acesta se adaugă în apa de udare o dată pe săptămână, în cantități moderate. Udarea excesivă poate cauza îmbolnăvirea rădăcinilor și ulterior pierderea plantei.

Senecio trebuie așezată astfel încât să primească lumină directă câteva ore pe zi. vara pot sta și pe terease, verande sau chiar în curte. Este important să le protejezi de perioadele de ploaie prea intensă, tipice climei de la noi. În ceea ce privește temperaturile poate suporta valori ridicate (chiar și 40 de grade Celsius), dar este de asemenea tolerantă cu variațiile mari de temperatură de la zi la noapte.

Este important să tai șiragurile uscate, sau cele care au pierdut frunze. Tunderea constantă a plantei o îndesește și îi va da forma spectavuloaseă pe care o are cea care are condiții optime de viață. Păstrarea unei lungimi medii a ramurilor va face planta să crească într-un mod echilibrat, încurajând apariția unor noi șiraguri.

Poți înmulți planta prin simpla tăiere a unui șirag și introducerea lui în pământ.

Planta se simte foarte bine la înălțime pentru că este o plantă curgătoare. Este util să fie plantată de la început într-un vas mare, pentru că suportă greu transplantarea.

Senico face flori. Acestea apar primăvară sau toamna târziu. Uneori sunt două perioade de înflorire pe an. Florile sunt mici, albe și foarte parfumate, având o aromă suavă de scorțișoară.

Este important de știut că Senico este toxică pentru animalele de companie.

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply