Piatra, o prezenta agreabila in orice gradina

0

De la coloanele de tot felul la arcadele din alte vremuri, de la vasele cu modele elaborate înălțate pe piedestale la cele cu un aer rustic puse pe jos, de la băncile răcoroase la mesele atrăgătoare, obiectele din piatră ce decorează grădina sunt repere de perenitate și eleganță.

cupe piatra
Foto: Flori Lixăndroiu

Cupele din piatră de pe postamentele din cărămidă sunt elementele de bază ale acestui colț de grădină. Vegetația, lăsată oarecum să crească în voie, dă senzația unui spațiu a cărui liniște nu poate fi tulburată.

 

Frumusețea coloanelor grecești antice, a bolților gotice, a cupelor masive, cu forme pure, din parcurile reședințelor nobiliare nu este desuetă, ea poate străluci și în grădinile zilelor noastre. Reține că trebuie însă un pic de atenție, deoarece modernismul caselor de azi nu se potrivește întotdeauna cu astfel de accesorii. Prezența lor nu este recomandată în toată grădina, ci mai curând într-o anumită zonă a ei, căreia să-i poată imprima un caracter aparte. Este suficientă și o singură piesă, aleasă cu grijă și pusă fie să atragă privirile de la distanță, fie să te surprindă când este dezvăluită de vegetația din jur. Pavajul pe care sunt așezate astfel de accesorii parcă venite din trecut trebuie să se asorteze cu acestea și să le pună cât mai bine în evidență. Ele arată bine pe o alee acoperită cu pietriș fin, bine bătătorit, dar și pe alta cu dale simple, într-o nuanță discretă de gri-bej. Sau în centrul unui pavaj circular… Ca să le cedeze lor întâietatea, este bine ca vegetația din jur să fie simplă și dominată de verde.

Tips

Piatra poate fi folosită în diverse aranjamente, pentru a înfrumuseța grădina:

• un pavaj în cercuri concentrice, din dale de dimensiuni diferite, poate pune în valoare un obiect central (de exemplu, o coloană)

• vasele din piatră în formă de cupă arată cel mai bine în peisajul grădinii dacă sunt expuse pe un postament în ton

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply