Pe urmele lui Gaudi

0

Atunci când vei povesti despre orașul Barcelona, sigur vei aminti de operele lui Gaudi. Lucrările lui au stârnit controverse, dar turistul nu e critic de artă. Când se întoarce, el spune doar că așa ceva nu a mai văzut!

Gaudi Sagrada Familia
Foto: Flori Lixăndroiu

Catedrala Sagrada Familia

Catedrala Sagrada Familia este o construcție neconvențională și e simbolul orașului Barcelona și obiectivul turistic numărul unu. Proiectul început la 1882 de Francisco de Paula del Villar a fost preluat, un an mai târziu, de Gaudi. Vioiciunea creativității sale era cunoscută, dar nimeni nu a bănuit că era atât de profund religios. El a dorit ca această catedrală să-i reflecte, prin structuri simbolice, profunda sa spiritualitate. În ultimii ani de viață s-a dedicat total catedralei: și-a vândut proprietățile ca să aibă bani pentru continuarea construcției, cerea bani de la bogați sau de la prieteni, trăia ca un sihastru pe șantier, refuza să primească salariu, totul pentru a-și continua opera vieții… A fost adesea catalogat ca un geniu excentric. Eu îl văd mai degrabă drept un martir pe altarul artei sale.

Parcul Guell

Parcul Guell a fost pentru arhitectul Antoni Gaudi un proiect ambițios, un bun prilej de a-și dezvolta stilul magic, inimitabil. Industriașul Eusebi Guell, cel mai credincios sponsor al artistului, a intenționat să construiască aici o zonă rezidențială exclusivistă, cu 60 de case. Din păcate, nu s-au arătat interesați decât doi cumpărători. Și așa, Parcul Guell îți lasă o impresie de neuitat. Poți începe întâlnirile cu Gaudi aici – o să vezi de sus și cum domină Sagrada Familia orașul Barcelona… Poarta principală e flancată de două case, cu acoperișurile învelite cu bucăți de ceramică (trencadis) strălucitoare. Aleea este dominată de o fântână centrală, mărginită de ziduri ale căror ornamentații sunt considerate printre cele mai frumoase ale lui Gaudi.

Găsește cele mai bune oferte pentru biletele de avion pe Vola.ro !

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply