Pe urmele lui Gaudi (II)

0

Barcelona este un oraș care are foarte multe de oferit celor care decid să petreacă aici câteva zile. Operele lui Gaudi nu trebuie ratate! După ce ți-am oferit ocazia de a afla câteva lucruri interesante despre Parcul Guell și Sagrada Familia, două dintre minunățiile cu care se mândrește Barcelona, îți prezentăm în cele ce urmează alte două obiective turistice pe care merită să le incluzi pe lista ta de priorități atunci când te afli în Barcelona. Ambele sunt creații ale celebrului arhitect Antoni Gaudi.

Gaudi Casa Mila
Foto: Flori Lixăndroiu

Casa Mila – acoperișul cu forme unduioase și coșurile interesante de pe el sunt punctele forte ale clădirii. 

Casa Mila
Antoni Gaudi era fascinat din copilărie de formele naturale din botanică, zoologie, anatomie și geologie. Înclinația către tehnicile meșteșugărești, moștenită de la tatăl său, arămar, i-a permis să transpună aceste forme în arhitectură, într-o manieră care a devenit emblematică pentru lucrările sale. Casa Mila, numită de localnici La Pedrera, este considerată una dintre cele mai poetice creații ale lui Gaudi. Exteriorul, bogat în elemente simbolice, se remarcă prin fațada albă de calcar, de formă vălurită, asemenea talazurilor mării. Deși este proprietate privată, turiștii pot vizita mansarda și acoperișul.

Casa Batllo

Casa Batllo este una dintre lucrările de referință ale lui Gaudi. El a restaurat-o și a remodelat-o, între 1905 și 1907. A adăugat ultimul etaj și i-a schimbat complet fațada și acoperișul. Balcoanele au fost asemănate cu niște măști de teatru, sub care locuitorii parcă se ascund de privirile trecătorilor, iar acoperișul a fost comparat cu balaurul ucis de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al Cataloniei. Micul turn este inscripționat cu inițialele lui Iisus, Iosif și Maria. Casa Batllo se mai numește Casa Oaselor: balconul principal și unele de la etajul următor au coloane de forma oaselor umane.

Găsește cele mai bune oferte pentru biletele de avion pe Vola.ro!

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply