Pana zburătorului – o plantă versatilă

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Vreau să vă prezint o plantă pe care am văzut-o de curând în vaza unor prieteni la care eram în vizită: pana zburătorului (lunaria annua). Cu flori mari, mov, roz sau albe şi fructe transparente şi plate, ca nişte bănuţi, planta fiind numită şi “money plant” (planta cu bani), iar “lunaria” vine din latină şi înseamnă “forma lunii”. După ce florile se ofilesc, rămân bănuţii aceştia cu aspect deosebit, care decorează vazele de interior în timpul iernii. Acum câţiva ani erau folosite în special în aranjamentele cu flori uscate pentru Crăciun sau Revelion, iar oferirea lor era o urare de bine, bogăţie şi bunăstare.
Pana zburătorului creşte uşor din seminţe şi se adaptează la cele mai multe condiţii de mediu şi poate fi sădită direct în sol primăvara târziu spre începutul verii. Preferă umbra (deşi suportă şi soare puternic) şi creşte bine pe marginea aleilor, ajungând la aproape 1 m înălţime. Frunzele sunt în formă de inimă, dinţate, iar florile, în funcţie de varietate, sunt roşii purpurii, mov, albe şi au miros plăcut. Planta este înflorită din aprilie-iunie. Nu îi place solul îngrăşat şi, mai ales, nu suportă gunoiul de grajd/păsări. Îi merge bine înconjurată de alte plante.
Calea de a obţine seminţele decorative este de a tăia tulpinile după ce fructele cu seminţe sunt formate, apoi le agăţăm cu seminţele în jos într-o cameră bine aerisită, până se usucă.
Text: Cătălina Vieru
Foto: www.pixabay.com
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply