Palma de Mallorca

0
ene raluca-vacanta mea-1
Raluca Ene
Dragi cititori,
Despre Palma de Mallorca, una dintre cele mai frumoase insule din Arhipelagul Insulelor Baleare, s-au scurs râuri de cerneală descriindu-i farmecul, însă nicio descriere, oricât de amănunțită ar fi, nu-i poate reda strălucirea.
Raluca Ene, loc. Caracal, jud. Olt
Trebuie să mergi acolo, să te plimbi pe străduțele înguste și curate, să simți briza mării, să vezi cerul de un albastru ireal, să privești, să atingi, să te bucuri intens de toată măreția și fastul clădirilor construite în vremuri apuse .
Am vizitat Palma de Mallorca, un oraș încărcat de istorie, primăvara trecută când revenirea soarelui sporea parcă și mai mult strălucirea locului. Mallorca este o carte de istorie vie, pe care o răsfoiești cu fiecare pas, începând cu Castelul Bellver, fosta reședință de vară a regelui Jaime III. Înconjurat de o grădină cu arcade în stil gotic, clădirea circulară așezată deasupra golfului Palma, oferă o priveliște fabuloasă. Locul este renumit pentru apusurile de soare fascinante, iar arhitectura cu accente maure, renascentiste te face să te simți venit dintr-o lume în care muzica și dansul flamenco încălzeau spiritele.
Catedrala La Seu, impunătoare, vestită clădire construită în stil gotic în sec. al XIV-lea de către Jaime I, primul cuceritor al insulei, fascinează pe oricine îi trece pragul. După vizitarea Catedralei, am mers către Palatul Almudaina, un castel regal și vechi palat al guvernatorilor musulmani. De aici ne-am îndreptat spre centrul vechi al orașului cu străzi înguste asemeni unui labirint. Aici se găsește Palacio Municipal, o clădire încântătoare construită în sec. al XVII-lea, ce găzduiește Primaria orașului, iar Consiliul din Palma de Mallorca se găsește într-o altă clădire celebră, Palacio de la Deputacion. Pueblo Espaniol este un muzeu architectural conceput ca un mic orășel, ce adună laolaltă machete ale celor mai importante lucrări din arhitectura spaniolă clasică.
În Palma de Mallorca există o multitudine de zone pentru plajă, astfel încât turiștii pot alterna zilele rezervate excursiilor, cu zile de răsfăț cu soare prietenos și apă numai bună pentru bălăceală. El Arenal este o plajă animată, cu baruri, restaurante și discoteci, are avantajul că se ajunge ușor la ea cu mijloacele de transport în comun. Aici se pot închiria biciclete, mașini sau scutere. Cunoscută ca Plaja de la Palma, plaja este mărginită de faleză, are o lungime totală de 4.600 m, nisip fin, alb iar apa mării cristalină, te îmbie să-i simți mângâierea. Plaja Can Pastilla, situată aproape de El Arenal sau Paquera Tora, este o plajă cu nisipul fin și valuri nu foarte puternice. Plaja Paquera Palmira, este o altă zonă la fel de minunată, ce dispune în plus de toate serviciile, închirieri de șezlonguri, hidrobiciclete și umbrele. În Palma de Mallorca clima este de tip mediteraneean, cu ierni blânde și veri călduroase, astfel încât sunt răspândite pădurile de pini pitici, măslini și migdali. Cei care adoră cumpărăturile e bine să știe că aici există multe magazine concentrate în centrul vechi al orașului, dar și pe străzile Via Sindicato, Cale Jaime III, Cale Colon, Cale San Miquel, Centrul Comercial Porto Pi.
ene raluca-vacanta mea-3
Raluca Ene
 
La Alcudia este o zonă considerată paradis al cumpărăturilor, unde prețurile se pot negocia. Se poate cumpăra orice în Palma de Mallorca, începând cu obiecte de artizanat, perle artificiale, ceramică sau obiecte din lemn de măslin sculptat și terminând cu obiecte de îmbrăcăminte și bijuterii specifice marilor malluri.
 
În Palma de Mallorca m-a fascinat Valdemossa, un mic sătuc maiorchin, situat la 25 de km depărtare de oraș, ce are în centru o mănăstire celebră. Aici au trăit într-o iarnă o frumoasă poveste de dragoste Chopin și George Sand, ce a scris apoi „O iarnă în Mallorca”, romanul care a făcut insula atât de celebră. Valdemossa are un parfum romantic cu totul aparte, cu căsuțe cochete, în fața cărora localnicii scot spre vânzare flori și obiecte ceramice.
 
Palma de Mallorca, această insulă exotică, te încântă în orice anotimp și te face să-ți dorești mai mult ca orice pe lume s-o revezi.
Frumusețea și profunzimea ei seamănă cu o nocturnă de Chopin, pe care o asculți cu ochii închiși, înfiorat că ai pășit pe un tărâm unic de muzică și frumusețe.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply