(P) Tipuri de microfoane și caracteristicile acestora

0

tipuri de microfoane

În prezent, există mai multe tipuri de microfoane, de la cele dinamice care utilizează inducția magnetică, la cele condenser, numite și microfoane de studio.

Aceste echipamente electro-mecanice funcționează pe baza unui principiu relativ simplu: undele care se propagă în aer sunt captate, fiind ulterior transformate în impulsuri electrice care au nevoie de amplificare pentru a putea fi reproduse.

Un microfon poate capta diverse sunete, de la cele vocale, la cele produse de instrumente muzicale sau chiar de orchestre. Acesta este folosit în domeniul telecomunicațiilor, industria muzicală, radio și televiziune, dar și de către artiștii amatori, care doresc să împărtășească tuturor pasiunea lor pentru muzică.

Alegerea unui microfon trebuie să se facă cu foarte mare atenție, în funcție de nevoile specifice. Astfel, se poate menționa faptul că în industria muzicală și radio se apelează mereu la microfoane profesionale, de studio, ale căror caracteristici permit înregistrarea și reproducerea unor sunete de calitate înaltă.

Tipuri principale de microfoane

Microfoanele sunt destinate unei categorii specifice de cumpărători, astfel că sunt special concepute pentru a face față unor exigențe crescute. Chiar și așa, microfoanele profesionale se împart în trei mari categorii, fiecare cu propriile sale caracteristici:

  • microfoane dinamice;
  • microfoane condenser;
  • microfoane ribbon.

Principala diferență între microfoanele existente la ora actuală pe piața de profil este dată de caracteristicile polare. Acestea fac referire la gradul de sensibilitate al unui microfon la sunetele care provin din anumite părți ale amplificatorului, ținând cont de axa centrală a acestuia.

Caracteristicile polare sunt reprezentate de graficele circulare și fiecare divizie circulară este reprezentată de 5 dB de sensibilitate. În felul acesta se va observa locul în care microfonul va capta sunetul slab sau puternic pe diferite nivele.

Caracteristicile microfoanelor dinamice

Microfoanele dinamice folosesc inducția magnetică și sunt compuse din: diafragmă de o grosime specifică (realizată dintr-un anumit timp de film din poliester), o bobină (care se atașează la diafragmă și este suspendată de un câmp magnetic) și câmpul magnetic (care este alimentat de către un magnet permanent ce se integrează în microfon).

Genul acesta de microfon funcționează respectând principiile dinamice ale boxelor active, însa procesul este inversat. Atunci când o persoană vorbește, unda sunetului atinge diafragma și aceasta vibrează generând mișcarea unei bobine și producând un curent variabil în aceasta prin inducție. Semnalul electric părăsește bobina și ajunge în pre-amplificatorul cu care este dotat microfonul.

Caracteristicile microfoanelor condenser

Prin microfoane condenser se înțeleg acele microfoane electrostatice denumite și microfoane de studio. Sunt frecvent utilizate în industria muzicală, dar pot fi folosite și de către amatori în vederea obținerii unui sunet de înaltă calitate.

Diafragma acestora acționează ca o plăcuță a unui condensator și vibrațiile care rezultă prin lovirea membranei de sunet generează schimbări în distanța dintre plăci. Schimbarea distanței existente între acestea generează schimbări în voltajul care poate fi amplificat. Un microfon condenser are nevoie de surse de alimentare de 48 DC, ce pot fi găsite preponderent în studiouri și interfețe audio.

Caracteristicile microfoanelor ribbon

Numele acestor microfoane provine de la faptul ca funcționează cu ajutorul unei panglici ondulate, confecționate din aluminiu, care va fi suspendată într-un câmp magnetic. Panglica din aluminiu se conectează electric la ieșirea microfonului și vibrațiile din interiorul câmpului magnetic (care rezultă în urma interacțiunii cu sunetul) generează un semnal electric.

Acest tip de microfon se aseamănă în ceea ce privește modul de funcționare cu microfoanele care au o bobină și folosesc inducția electromagnetică pentru a genera sunete.

Unde se găsesc microfoane profesionale la prețuri avantajoase?

Sound Stil pune la dispoziția clienților o gamă vastă de microfoane profesionale de toate genurile, de la cele instrumentale și vocale, la microfoane de studio, broadcast, headset, lavalieră și seturi de microfoane pentru diverse aplicații. Toate modelele asigură o captură transparentă pentru voci și instrumente, iar prețurile sunt avantajoase.

Produsele sunt create de branduri recunoscute la nivel internațional precum Phonic, Shure, JTS sau SHOW și se disting prin calitatea pieselor componente și prin eleganța designului.

De asemenea, Sound Stil oferă clienților servicii de consiliere astfel încât alegerea finală să fie cea care se pretează cel mai bine nevoilor lor. Muzica bună trebuie susținută cu echipamente de calitate!

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply