(P) Recuperatoare de căldură: ce sunt și la ce se folosesc?

0

recuperatoare de caldura

Deoarece pe piață tehnologiile noi se întrec în eficiență în toate sectoarele, a venit timpul ca recuperatoarele de căldură să fie din ce în ce mai promovate, făcând parte din rândul dispozitivelor indispensabile pentru locuințele inteligente.

Deși poate părea pompos, principiul de funcționare al acestor aparate de ventilație este unul foarte simplu – acestea evită pierderile termice și aduc în locuință aer proaspăt, purificat, grație unui schimbător de căldură confecționat din ceramică sau din cupru, cum este cazul recuperatoarelor de căldură pentru aerisire de la Prana.

Astfel, dacă doriți să încălziți locuința cât mai eficient, trebuie să analizați locurile prin care căldura se pierde, respectiv schimbul inevitabil de temperatură cu exteriorul. Dincolo de geamuri bune și izolație, ar fi bine să luați în considerare și achiziționarea unui recuperator de căldură care va redefini conceptul de aerisire.

Ventilator cu recuperare de căldură – o inovație în domeniul ventilării locuințelor

Noutatea față de sistemul tradițional de ventilație este reprezentată de faptul că un ventilator cu recuperare de căldură recuperează energia ce s-ar fi pierdut în mod normal în acest schimb de aer cu mediul din exteriorul.

Deși este un produs relativ nou pe piața din România, în Europa Occidentală acest sistem de ventilație se folosește de multă vreme, oamenii bucurându-se de beneficiile lui, în special în ceea ce privește diminuarea costurilor la facturile de energie termică.

Recuperatorul de căldură este cunoscut și sub numele de schimbător de căldură, aceasta fiind mai mult decât un simplu sistem de ventilație.

Beneficiile folosirii unui recuperator de căldură

Utilizarea acestui dispozitiv aduce mari avantaje celor care au sistem individual de încălzire, ajutându-i să facă economii simțitoare la factura de energie termică. Dincolo de acest aspect, un recuperator de căldură oferă numeroase alte avantaje, curățând aerul de impurități și alergeni, lucru resimțit mai ales de persoanele cu probleme respiratorii.

Aerul proaspăt este introdus în mod controlat, fără a se resimți vreun disconfort în încăpere. De asemenea, aceste recuperatoare de căldură pentru aerisire preiau și din rolul unui dezumidificator sau, după nevoie, umidificator.

Un sistem de ventilație de calitate aduce în casă un aer dezinfectat, care își păstrează nealterate calitățile naturale, inclusiv componența ionică, ducând la crearea unui microclimat sănătos, comparabil cu cel din natură.

Modul de funcționare al unui ventilator cu recuperare de căldură

Principiul de funcționare a unui recuperator este, în esență, foarte simplu. La interior, acesta prezintă un schimbător de căldură care, la rândul său, are numeroase canale. Acestea permit circularea aerului cu ajutorul ventilatorului, recuperând căldura aerului din interior și transferând-o către cel rece din exterior.

Instalarea unui sistem de ventilație cu recuperator de căldură într-o locuință necesită o investiție inițială mai mare decât în cazul sistemelor clasice, însă partea bună este că aceasta se recuperează într-un timp destul de scurt. Practic, economia se face din două direcții: nu veți mai avea nevoie de aparat de aer condiționat vara și veți recupera și din energia termică pentru încălzire iarna.

Astfel, specialiștii estimează că amortizarea unei astfel de investiții se face în maxim patru ani, anual economisindu-se până la 30% din cheltuielile cu încălzirea din timpul iernii și 70% din cele din timpul verii, cu aerul condiționat. În plus, luați în calcul că investiți totodată și în sănătatea familiei, asigurând în casă un climat sănătos, lipsit de mucegai, umiditate sau aer încărcat de alergeni.

Prana România – sisteme de ventilare cu schimbător de căldură din cupru

Fiind un dispozitiv relativ nou pe piață, recuperatorul nu trebuie achiziționat la întâmplare. Cel mai bine este să cereți sfatul unui specialist care vă va îndruma către un produs perfect pentru spațiul în care doriți să-l asamblați, fie că este pentru uz rezidențial sau pentru o clădire de birouri.

Pe site-ul pranaromania.ro veți găsi o gamă diversificată de sisteme moderne de ventilare, ce folosesc tehnologii de ultimă generație, pentru rezultate maxime. Specialiștii de la Prana au dezvoltat sisteme ingenioase, care recuperează până la 92% din căldura aerului evacuat, și își surprind de fiecare dată clienții cu produse de o calitate superioară, durabile și foarte practice.

Compania Prana este inventatorul sistemului de ventilare cu recuperare de căldură cu dublu flux, o tehnologie revoluționară ce permite ca admisia și evacuarea aerului să se producă simultan și continuu, lucru ce înseamnă un debit dublu de aer spre deosebire de recuperatoarele clasice.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply