Organizarea biroului: 5 pasi simpli

1

Una din piesele de mobilier care au devenit traditionale in casele noastre este biroul de acasa! Iar in aceste conditii organizarea biroului este o strategie pe care trebuie sa o cunosti pentru ca iti face viata si munca mai usoara si mai frumoasa. Iata cele mai bune sfaturi pentru organizarea biroului in cinci pasi simpli, eficienta si practici!

Primul sfat, de care depinde modul de realizare al tuturor celorlalte pentru organizarea biroului este delimitarea unui spatiu care sa contina elementele necesare lucrului. O zona d elucru, o zona dedicata activitatii profesionale de acasa. Aici merita spus ca boroul de acasa poate fi amenajat in orice loc din casa. In camera de zi, pe un hol mare, sub scara, in dormitor, in balcon. Conditiile esentiale pentru biroul de acasa sunt lumina, o oarecare izolare a locului de restul activitatilor din casa, acces la surse de curent si caldura si un spatiu suficient de mare in acord cu nevoile celui care lucreaza.

In primul rand trebuie sa estimezi cat timp petreci acasa lucrand la birou. Daca ai nevoie sa lucrezi in fiecare zi mai multe ore, atunci trebuie sa iti creezi tot confortul posibil. Daca „biroul” tau este compus dintr-o masa in sufragerie, cateva sertare din bucatarie, un dulap la subsol si un computer in dormitor trebuie sa te gandesti la organizarea tuturor intr-un singur loc. A aduna tot ce-ti trebuie la un loc inseamna mai multa eficienta, concentrare mai buna si organizare. Vei castia timp si lucrul de acasa va fi mai placut.

Pentru alegerea spatiului de lucru gandeste-te la tipul de activitate pe care o ai de facut. Daca activitatea ta este creativa si necesita concentrare trebuie sa gasesti un loc orientat catre fereastra, care sa te stimuleze. Daca ai nevoie de calculator, gandeste-te la posibilitatea de a-ti cumpara un laptop, ceea ce iti scuteste mult din spatiul destinat lucrului. In cazul in care activitatea ta nu presupune lucrul la calculator, atunci un fotoliu, o masa si o lampa iti sunt suficiente.

Deci spatiul de lucru destinat activitatilor profesionale de acasa trebuie sa fie in acord direct cu activitatea pe care o desfasori. Dar, pentru eficienta si pentru multumirea celui acre lucreaza ia in calcul si detaliile mai putin ascunse. Un pictor, de exemplu, are nevoie de intimitate si de un spatiu bine aerisit, dar si de posibilitatea de a-si lasa toate lucrurile imprastiate. Un scriitor are nevoie neaparat de o fereastra in dreptul biroului, are nevoie de liniste si de izolare pentru a crea, iar un informatician are nevoie de spatiu pentru monitoare…

Daca iti amenajezi spatiul de lucru in camera de zi, prima regula este ca acesta sa nu iasa in evidenta si sa se potriveasca in decor. Pastreaza aceeasi culoare si acelasi stil cu celelalte piese de mobilier. In cazul in care ai destul loc in camera, mai poti aseza si o biblioteca.

Sfaturile noastre

1. Alege cel mai bun loc in functie de necesitatile tale. Asigura-te ca nu este situat intr-o zona de trecere. Birorul poate fi totusi amplasat intr-o zona de trecere, daca aceasta este folosita ocazional (este in zona dormitoarelor si este folosita doar dimineata si seara). Holul de la etaj este un loc ideal pentru organizarea biroului de acasa, mai ales daca etajul este zona de dormit din casa.

2. Daca instalezi un calculator si nu optezi pentru un laptop, verifica daca exista vreo priza in imediata apropiere a biroului. Vei evita astfel folosirea unui prelungitor sau cablu care ar impiedica traficul.

3. Foloseste piesele de mobilier care exista deja in camera: rafturi, dulap. Nu ezita sa folosesti politele sau un corp de biblioteca clasic. Cutiile de organizare sunt o solutie foarte bune. Un coltar poate completa spatiul de lucru sau o noptiera pe roti.

4. Adauga elementele absolut necesare care pot servi si altor scopuri atunci cand iti termini lucrul: lampa, scaun, calculator.

5. Nu uita sa folosesti spatiul pe verticala. Suspenda etajere ori de cate ori este posibil. Acestea trebuie sa fiesuficient de adanci si de inalte pentru depozitare. Poti aseza pe ele imprimanta, dosarele si cartile. Ai grija sa nu le supraincarci.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Munca de acasa, noul standard si cateva detalii importante care conteaza

Leave A Reply