Obiceiuri de pe vremea bunicii acum solutii eco

0

solutii eco freedigitalphotosNoul curent “verde” care ia din ce în ce mai mare amploare în ultimii ani are şi o latura amuzantă: multe dintre lucrurile despre care se vorbeşte nu sunt de loc noi. Multe soluţii eco erau chestii obişnuite pentru bunicii şi stră-bunicii noştri.

Iată o listă cu cele mai interesante şi simplu de preluat obiceiuri menajere din bătrâni.

1. Usucă-ţi aşternuturile şi prosoapele pe sfoară
Fă-ţi un bine şi dormi în fiecare noapte cu feţe de pernă şi aşternuturi împrospătate prin expunerea la soare şi vânt; soarele şi vântul dezinfectează şi elimină petele. Plus de asta, faci şi economie de energie – ţinând cont că uscătoarele de rufe consumă circa 6% din energia unei gospodării.

2. Fă-ţi un butoi pentru apă de ploaie
Cumpără un butoi de ploaie cu un design frumos de la magazinul de home&deco sau foloseşte un butoi mai vechi. Vei reduce cantitatea de apă care cade pe proprietatea ta cauzând eroziuni şi împrăştiind pesticide, ulei şi alte toxine. Plus că poţi folosi apă pentru a uda plantele şi faci astfel o economie la factură de apă! Super-eco, da? ID-100169151

3. Reinventează cămara pentru legume
Nu trebuie neapărat să ai pivniţă sau beci special că să îţi faci provizii de legume şi fructe proaspete în timpul recoltei (când preţurile sunt mici), pe care să le depozitezi şi să le foloseşti treptat de-a lungul iernii. Ai nevoie doar de un loc rece, întunecat, care nu va îngheţa peste iarnă; acest loc poate fi sub nişte scări, într-un colţ al demisolului, al garajului sau al atelierului.
Pune legume şi fructe curate şi uscate – morcovi, sfeclă, cartofi şi dovleac – într-o lada împreună cu rumeguş, nisip sau paie. Ai nevoie de o aerisire bună a legumelor şi o umiditate relativ ridicată. Îndepărtează rapid legumele stricate şi păstrează merele separat.

4. Foloseşte pentru încălzire şi un aragaz cu lemne
Aragazul cu lemne este mult mai eficient decât şemineul sau soba cu lemne şi nu produce aproape deloc fum şi cenuşă. Este uşor de instalat în aproape orice locaţie şi nu are nevoie de un horn de fum. Foloseşte foarte puţină electricitate (pentru ventilatoare şi controalele electrice) şi arde lent bucăţi de lemn, rumeguş reciclat şi comprimat – care altfel ar fi aruncat de către fabricile de lemn.

5. Redescoperă bicarbonatul de sodiu
Oamenii obişnuiau să folosească la curăţenie şi îmbăiat bicarbonat de sodiu slab-concentrat încă pe de vremea egiptenilor. Este foarte bun pentru spălarea şi eliminarea mirosurilor de pe suprafeţe, se poate folosi pentru ţiglă, pentru mâini şi chiar pentru jucării. Este de asemenea foarte ieftin şi uşor de găsit.

6. Învinge moliile cu ierburi aromatice
Pentru a-ţi proteja ţesăturile utilizează rumeguş de cedru sau un tifon umplut cu cuişoare, rozmarin, eucalipt, lavandă, scorţişoară, frunze de dafin sau alte plante medicinale. Puloverele tale preferate, sertarele şi dulapurile vor fi proaspete şi curate, şi vei evita naftalina, care conţine un pesticid asociat cu cataracta, boli de ficat sau neurologice. Nu mai zic că naftalina este urât mirositoare pur şi simplu.ID-100173033

7.  Foloseşte prosoape de şters pentru vase
Redu la maxim folosirea prosoapelor de hârtie de unică folosinţă şi distrează-te găsind prosoape vintage pentru ştersul vaselor. Poţi chiar să ai seturi separate pentru fiecare anotimp sau pentru sărbători. Vei adăuga o pată de culoare în bucătăria ta şi la mesele în familie.

Ai şi alte sfaturi de pe vremea celor bătrâni care s-ar potrivi perfect cu curentul actual eco / green? Lasă-ne un comentariu, abia aşteptăm să le auzim!

 

 

Sursa: houzz.com

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply