O vizită la Montserrat

0

La nici 60 de kilometri de Barcelona, muntele sfânt al regiunii Catalonia, Montserrat, domină regiunea cu crestele lui zimțate parcă de un fierăstrău uriaș. Adevărat sau nu, se spune că masivul devenit un simbol al regiunii Catalonia poate fi văzut în zilele senine din orice punct al ei. Eroziunea a făcut muntele să arate ca un ghem de degete uriașe ridicate spre înaltul cerului. Ideal pentru izolare și penitență, locul a atras sihaștri și a găzduit mai multe mănăstiri, care au rezistat sau nu timpului. Montserrat este o mănăstire benedictină cu o istorie foarte veche, cu perioade de propășire și glorie urmate de altele de mare restriște. Este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj ale creștinătății, vizitat de papi și cardinali, de șefi de state, oameni de cultură, simpli pelerini, dar și un punct de mare interes pentru turiști.

cladire manastire Montserrat regiunea Catalonia
Foto: Flori Lixăndroiu

Construite, distruse, reconstruite, clădirile mănăstirii reunesc mai multe stiluri într-un tot armonios. Fațada bogat decorată e foarte frumoasă. 

Mănăstirea Montserrat a știut să se adapteze și a făcut ca devoțiunea creștină să conviețuiască perfect cu spiritul comercial pragmatic. Se spune că oamenii vin la Montserrat din trei motive: pelerinii – din devoțiune creștină, melomanii – ca să asculte faimosul cor Escolania, iubitorii de senzații tari – pentru a se cățăra pe stânci sfidând prăpăstiile din jur. Turistul poate să le îmbine într-un singur mănunchi pe toate.

La mănăstirea Montserrat se poate ajunge cu mașina, cu telefericul sau cu un tren cu cremalieră. Acesta străbate, printr-un peisaj pe cât de frumos, pe atât de impresionant, în 5.238 metri, o diferență de nivel de la 152 metri la 700 metri.

Încheie vizita la Montserrat cu o drumeție pe potecile din jur. Pe calea spre Drumul Crucii vei întâlni statuia în bronz a fondatorului mănăstirii.

Găsește cele mai bune oferte la biletele de avion pentru un city-break pe Vola.ro

Articol adaptat din revista Casa lux – decembrie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion

  1. Pingback: Vacanță de neuitat în Spania, la Valencia

Leave A Reply