REPORTAJ! O gospodărie cu farmec lângă Cheile Bicazului

0
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Dragă cititorule,
Pe Marin şi Aurelia Mirea i-am cunoscut în vara anului 2013, iar întâmplarea a făcut ca după exact trei ani să ne reîntâlnim pentru un al doilea reportaj, de data aceasta pentru revista Practic Idei.
Ivăneş, satul în care familia Mirea locuieşte, se află în apropierea Cheilor Bicazului, magnifica trecătoare din Munţii Hăşmaşului. Înconjurată de dealuri împădurite şi desfăşurată pe o suprafaţă de aproape 10.000 mp, gospodăria este învecinată cu biserica din localitate, a cărei turlă se înalţă în mijlocul grădinilor. În urmă cu mai bine de două decenii gazdele noastre au hotărât să dărâme casa bătrânească şi au ridicat o construcţie nouă, pe structură din lemn, aşa cum sunt şi alte case din regiune. Totuşi aici s-au mutat abia în 2008, deoarece timp de 30 de ani au locuit în Braşov, acolo unde s-au şi cunoscut. „Am lucrat casa din Ivăneş cu cineva din Braşov”, povesteşte gazda noastră. „M-a întrebat din ce material vreau să fac casa şi eu am spus că din BCA. Dar mi-a zis că nu este deloc bun, este un material cancerigen şi mi-a propus lemnul ca materie primă, fiindcă tot o construiam într-o zonă bogată în lemn.”
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Pentru o bună perioadă de timp cei doi au fost plecaţi şi în Suedia. Mai întâi a plecat soţia, timp de şase luni, iar apoi a mers acolo şi soţul şi au rămas timp de doi ani. La început, Aurelia a lucrat într-un parc în aer liber, la Halmstad, apoi patronul a constatat că pentru a putea avea profit şi iarna, trebuia să înfiinţeze un spaţiu de distracţii închis. Astfel, a construit la Goteborg un loc de joacă acoperit, cu o suprafaţă de 5.000 mp. Ulterior, cei doi soţi s-au mutat împreună cu serviciul lângă Stockholm, la Orebro, într-un spaţiu similar, dar cu 2.000 mp mai mare. Aici existau terenuri de fotbal, tenis sau baschet, trambuline, trasee de bicicletă, curling şi jocuri laser. Preţul unui bilet de acces (pentru 3 ore de joacă) era de 100 de coroane, iar adulţii însoţitori nu plăteau, dar puteau în acest interval să consume contra-cost sucuri şi mâncare.
Dacă în 2013 am cunoscut-o pe Sofia, nepoţica pe care unii dintre cititorii noştri poate şi-o mai amintesc, care tocmai ce a terminat anul acesta clasa zero, la a doua vizită am avut ocazia să o cunosc şi pe Anastasia, surioara de doar un an şi şapte luni a Sofiei.
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Aurelia şi Marin au două nepoţele, dar şi două fete: Anne-Marie, în vârstă de 34 de ani şi Andreea, cu 3 ani mai mică, mama Sofiei şi a Anastasiei. Anne-Marie a emigrat în urmă cu şase ani în Canada (Vancouver), acolo unde, după un prim an mai greu, şi-a găsit un loc de muncă stabil şi bine remunerat, în cadrul unei bănci, iar Andreea a terminat Facultatea de Arte Plastice şi locuieşte în apropiere de părinţii săi.
Deşi în gospodăria de la Ivăneş nu a existat la început decât curent electric, gazdele noastre nu au simţit prea mult lipsa altor utilităţi, iar acum cei doi nu s-ar mai întoarce niciodată la Braşov. Au păstrat însă apartamentul pe care îl aveau în oraş şi îl închiriază de câte ori pot. De curând, au avut nişte băie i mai puţin grijulii în chirie şi au mers la Braşov pentru a face la loc curăţenie, însă au constatat că dorul de casă a fost prea mare şi după doar patru zile au vrut să se întoarcă rapid.
Continuarea în revista Practic Idei nr. 8!
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply