Nu ratați Perla Carpaților

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Robert Codescu
Dragi cititori,
Ați observat că noi, oamenii, ne dorim, cu tot mai multă ardoare să ajungem să vedem locuri aflate la mii de kilometri distanță, încât uităm pur şi simplu să ne bucurăm de locurile splendide aflate aici lângă noi.
Robert Codescu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Şi tocmai fiindcă şi eu sunt om, îmi fac mea culpa (pentru întârziere) şi vă voi povesti despre unul dintre locurile superbe de la noi din România şi anume, Sinaia.
La Sinaia am fost în cantonament la volei, la Sinaia am fost în vizită la Peleş, la Sinaia am fost în acțiuni de voluntariat, la Sinaia am fost în drumeții montane, la Sinaia am fost la Festivalul Sinaia Forever, la Sinaia am fost la Schitul Sfânta Ana, la Sinaia am fost la training, la Sinaia am fost la Expoziția de Trenulețe din Gara Regală, aşa că mă întreb (în mod legitim) ce Dumnezeu a fost în mintea mea de nu v-am povestit până acum nimic despre acest spectaculos loc din România.
În secolul al XVII-lea teritoriul actual al Sinăii era nelocuit, fiind o zonă împădurită, iar primii locuitori ai oraşului Sinaia pot fi considerați a fi călugării mănăstirii Sinaia fondată în anul 1690 de către Spătarul Mihail Cantacuzino. Odată cu mănăstirea au apărut şi casele scutelnicilor care se ocupau de paza mănăstirii şi care îngrijeau moşia spătarului Cantacuzino. În scurt timp Sinaia a devenit un cătun în adevăratul sens al cuvântului.
În data de 5 august 1866 Principele Carol I al României ajunge aici, la Mănăstirea Sinaia, implicându-se în organizarea acestei regiuni. Este momentul când începe creşterea Sinăii, cea care reuşise să fascineze chiar Casa Regală a României.
Odată cu construcția căii ferate Bucureşti-Braşov şi a reşedinței regale de vară (Castelul Peleş, între 1873-1914) Sinaia începe să atragă privirile şi banii întregii lumi şi Gara Regală şi Cazinoul sunt locurile din oraş care scriu cele mai aprinse şi pasionale poveşti ale Sinăii. Perioada Interbelică este considerată, pe bună dreptate, a fi epoca de aur a stațiunii Sinaia, când apar foarte multe hoteluri de renume, când celebrul tren Orient Express are stație în Sinaia, când familia regală poposeşte tot mai des la Peleş, când străinii îşi doresc să ajungă în ceea ce vor numi „Perla Carpaților”.
După evenimentele din 1989, Sinaia (ca mai tot turismul românesc) a intrat într-un con de umbră, lumea începând să compare calitatea serviciilor şi infrastructurii din Sinaia cu cea din Austria şi Elveția, însă lumea a uitat să compare şi turiştii, regulile şi tarifele din Elveția şi Austria cu cele din Sinaia. În ciuda acestor impedimente şi a celor care trăiesc pentru a critica, Sinaia continuă şi reuşeşte să se dezvolte către standardele turistice spre care tânjim cu toții. Îmi iau libertatea să vă las (aşa cum am mai procedat) o listă cu ceea ce găsim de vizitat în Sinaia:
 Castelul Peleş reşedința de vară a familie regale, construit între 1873-1914, ales în 2012 al 6-lea cel mai spectaculos castel al lumii;
 Mânăstirea Sinaia ridicată la anul 1690 de către Spătarul Mihail Cantacuzino şi numită după muntele biblic Sinai;
 Expoziția de trenulețe în miniatură din Gara Regală, „Cea mai mare, mică atracție”, care vă va bucura pe toți, indiferent de vârstă;
 Telegondola Sinaia, alternativa elegantă şi comodă de a te bucura de o panoramă de mare excepție;
 Muzeul Rezervației Naturale Bucegi, secție a Muzeului Județean de Ştiințele Naturii Prahova, un colț de natură şi bucurie;
 Schitul Sfânta Ana un loc de rugăciune şi meditație aflat la cota 1400 înconjurat de peisaje mirifice;
 Castelul Pelişor, construit între anii 1899-1902, aflat pe domeniul regal al Castelului Peleş;
 Cazinoul Sinaia, construit în 1913, în prezent aici fiind Centrul Internațional de Conferințe;
 Casa Memorială George Enescu, locul în care marele compozitor a scris
 Gara Regală, clădire monument istoric, locul unde a fost asasinat prim-ministrul României I. Ghe. Duca;
 Cele 7 pârtii de schi de la grad uşor, mediu şi dificil;
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Robert Codescu
 Festivalul Sinaia Forever, desfăşurat în ultimul week-end din septembrie, împreună cu „Zilele oraşului Sinaia”;
 Parcul central Dimitrie Ghica, o adevărată explozie florală la poalele munților Bucegi;
 Zeci de clădiri monument istoric, presărate pe întreaga suprafață a oraşului care vă vor bucura foarte mult.
Fără nicio îndoială că viitoarea autostradă preconizată să treacă prin Sinaia, va decongestiona traficul sufocat de maşini şi va oferi oraşului Sinaia o nouă alternativă de afirmare şi progres turistic şi poate atunci când vom fi şi noi conştienți de „comorile” pe care munții noştri le poartă, Sinaia va fi apreciată la nivel austriaco-elvețian.
Sinaia a fost, este şi va fi „Perla Carpaților”, fiindcă este acel loc, cu potențial turistic inepuizabil, pe care cred că ar fi momentul să începem să îl apreciem la adevărata valoare, fără a mai face paralele comparative cu alte meleaguri.
Închei acest articol spunându-vă când este ideal să veniți să vizitați Sinaia: vizitați Sinaia iarna când veți găsi aici paradisul sporturilor de iarnă, vizitați Sinaia primăvara când verdele va invada piscurile semețe, poienile, pădurile şi văile de aici, vizitați Sinaia vara când canicula şi aerul sufocant din marile orașe vă vor face să vă bucurați de răcoarea pădurilor de aici, vizitați Sinaia toamna, când frunzele ruginii vor alterna spectaculos cu verdele brazilor. Vizitați Sinaia!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply