Mobilierul de grădină: cum îl alegi și cum îl îngrijești corect

0

Vremea te îmbie la relaxare și cele mai la îndemână locuri par grădina, terasa ori balconul casei unde câteva piese de mobilier bine ales sunt de ajuns pentru a te simţi cu adevărat ca în vacanţă. În magazine găsești zeci de modele, de materiale, așa că ai variante destule, totul depinde însă de spaţiul disponibil, preferinţe și, cum altfel, de buget. Noi îţi oferim câteva ponturi pentru întreţinerea mobilierului.

Elementele de bază

Cum în grădină vrei să te relaxezi, în primul rând ai nevoie de un loc de odihnă, deci de scaune, masă și eventual o umbrelă, dar în funcție de spațiul disponibil se pot integra perfect un șezlong, un foișor, o copertină, un balansoar, un hamac etc.

Înainte de a face vreo achiziție, bine ar fi să stabilești un stil potrivit modului tău de viață și locului pe care vrei să-l amenajezi. Astfel, dacă ești o persoană interesată de nou, de tehnică, probabil ți se potrivesc mai bine piese de mobilier din aluminiu în combinație cu sticlă sau anumite materiale sintetice, dacă vrei să creezi o atmosferă exotică, vei miza pe împletituri și materiale naturale gen ratan, bambus, răchită, paie ori zambilă de apă, iar  dacă ești o fire mai romantică, vei alege elemente din fier care imită aproape delicata dantelă.

Totul este ca elementele pe care le achiziționezi să se armonizeze între ele, inclusiv cu eventuale piese mai vechi pe care le ai deja ori le recondiționezi. O tendință în amenajările interioare privește tocmai folosirea de scaune cu stiluri diferite în același decor, dar într-un mod care să placă, lucru care se poate face dacă există o oarecare legătură, de exemplu prin intermediul pernelor, al fi nisajului etc.

Cei care vor să redea utilitatea unor lucruri sau să facă investiții minime pot construi mobilier din paleți, rădăcini de copaci, anvelope, pet-uri ori alte obiecte.

Alegeri practice

Pentru orice grădină sau terasă, fie ea și de doar câțiva metri pătrați, se găsesc variante prin care să devină un spațiu primitor. Mesele și scaunele pliante sunt perfecte fi indcă se strâng imediat ce ai nevoie și ocupă spațiu redus de depozitare, lucru foarte important mai ales pentru sezonul de iarnă. Cele mai ușoare sunt cele din aluminiu, însă cele din lemn creează o atmosferă mai relaxată. Dar și scaunele care se pot stivui sunt practice, la fel și mesele ori șezlongurile cu rotile ce se transportă ușor în orice colțișor al grădinii.

Cât privește sistemul de umbrire, bune sunt umbrelele a căror tijă permite înclinarea, copertinele retractabile, foișoarele demontabile, mai ales cele care au și perdele împotriva insectelor. Caută piese cu huse detașabile, lavabile, din materiale care se pot întreține ușor.

Ce materiale sunt mai potrivite

Fiecare dintre materiale prezintă avantajele și dezavantajele sale. De exemplu, fierul este mai greu de mutat, dar bine întreținut poate rezista timp îndelungat. În schimb, împletiturile din materiale naturale acumulează praf și se degradează în ritm mai accelerat, mai ales dacă sunt supuse la precipitații. Lemnul bine tratat, protejat iarna își păstrează frumusețea ani la rând. Foarte rezistente sunt piesele realizate din lemn de acacia și tec.

Cum prelungești viața mobilei

Plasticul devine casant dacă este expus la ger ori soare dogoritor, așa că ar trebui protejat prin depozitare în spații adecvate iarna și prin umbrire vara. În schimb, la fel ca ratanul sintetic, se spală ușor cu apă și săpun apoi se clătește cu jet de apă curată. Dacă iei măsuri de la primele semne de rugină (cureți zonele afectate cu o perie de sârmă, aplici o substanță care fixează și neutralizează rugina și vopsești suprafața respectivă), atunci toate elementele de fier din grădină se vor menține timp îndelungat.

Dacă piesele din lemn nu au fost tratate ori stratul protector s-a depreciat și obiectul respectiv începe să aibă un aspect „obosit”, degresează întâi, apoi curăță bine suprafața cu șmirghel (de preferat cu un șlefuitor pentru obiecte plane mari) de 2-3 granulații, de la una grosieră la una mai fină, îndepărtează praful rezultat și pe suprafața curată, uscată, aplică 1-2 straturi de lac protector, mat sau lucios, transparent ori colorat.

Pentru suprafețe neregulate, cu modele complicate sau împletituri, cele mai practice sunt vopselele sau lacurile spray care distribuie un strat uniform și în spațiile greu accesibile. Pentru curățarea de praf a împletiturilor folosești o perie fină sau aspiratorul setat la putere mare și echipat cu duza îngustă, iar pentru a le reda frumusețea ai la îndemână mai multe soluții naturale, preparate în casă ori din comerț.

Cât privește pernele, husele, acestea se spală de obicei și pot fi înlocuite la nevoie. Adesea balamalele scaunelor pliante sau rulmenții balansoarelor încep să scârțâie enervant, dar câteva picături de ulei de mecanisme fine rezolvă problema pe loc.

Accesoriile creează confortul

Poate la prima vedere nu pui mare preț pe accesoriile din grădină, dar au mare importanță în crearea unei stări de bine, a unui confort vizual și nu numai. Păi ce-ar fi o grădină fără un sistem de iluminat, fără căsuțe de păsări, ghivece cu flori, statuete și alte decorațiuni? Să nu uităm nici de paravanele de trestie, pergolele delicate, grătarele și mini-fântânile arteziene care transformă o simplă grădină într-un mic paradis pe timp de vară.

Citeste si: Casa curată ne ține la adăpost față de boli

Text: Monica Viericiu/ Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply