Madrid, o destinație seducătoare

0

Orașul Madrid este de trei ori mai mare decât Bucureștiul. Metroul din Madrid are 13 magistrale, cu circa 300 de stații, unele moderne și mari, altele vechi și mici, dar eficiente și cu un farmec aparte (zeci de minute am admirat capriciile lui Goya în stația… Goya).

Foto: Ciprian Balica
Foto: Ciprian Balica

Modernismo (Art Nouveau, Jugendstil…), curent artistic apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, e des întâlnit în Madrid.

Atracții turistice

Zona parcului Retiro merită străbătută la pas. De la stația de metrou Retiro, mergând 300-400 metri pe Calle de Alcala, ajungeți la Puerta de Alcala, un superb arc de triumf. După alți 300 metri intrați în Plaza de Cibeles, înconjurată de clădiri emblematice pentru oraș, precum Palatul și Fântâna Cybele, Palatul Linares (baroc) și, puțin mai departe, Banca Spaniei. Spre sud, pe Paseo del Prado, pe o distanță de doi kilometri, puteți admira și vizita Muzeul Naval, Fântâna Neptun, Muzeul Prado, Grădina Botanică, Muzeul Reina Sofia.
Puerta del Sol este “kilometrul zero” în orașul Madrid, o piață intens circulată, punct preferat pentru întâlniri, dar și pentru manifestații. Statuia ursului cu arborele căpșun (mediteraneean), mascotă a Madridului, statuia regelui Carlos III de Espana se numără printre atracțiile locului. Mergând câteva sute de metri pe Calle Mayor, se ajunge în Plaza Mayor. Designul pavajului, Casa Brutarilor, pictată în culori vii, statuia veche de patru secole a regelui Felipe III de Espana și sutele de balcoane ale apartamentelor dinspre interiorul pieței alcătuiesc un cuceritor peisaj urban. De aici se ajunge la Palacio Real în cinci minute. Parterul Palatului Regal ocupă 13,5 hectare. Frescele din marea sală a scărilor, Biblioteca Regală (cu hărți vechi, cu o impresionantă colecție de medalii și cu cărți vechi copertate în stil rococo cu piele și dantelării din aur și oțel), Farmacia Regală, o adevărată expoziție de ceramică de Talavera, și Sala Armelor (cu piese excepționale manufacturate începând din secolul al XIII-lea) sunt principalele atracții turistice.

Găsește cele mai bune oferte pentru un city-break pe Vola.ro!

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2016

Autor: Ciprian Balica

Citește și Pe urmele lui Gaudi

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply