Măceșele fortifică și readuc apetitul

0

Zonica Florea, loc. Măneciu Pământeni, jud. Prahova
Dragii mei,
Plantele miraculoase despre care vreau să vă vorbesc în rândurile de mai jos cresc în regiunile de câmpie și cele pe deal, sub formă de tufe care primăvara sunt acoperite de flori roz, iar toamna sunt împodobite de „mărgele roșii” care te îmbie să le culegi. Ați ghicit? Este vorba despre măceș, cunoscut încă din vechime pentru proprietățile sale terapeutice.
La noi mai poartă denumirea de cacadar, trandafir sălbatic sau rug. De la măceș (cunoscut în literatura de specialitate drept Rosa canina) se folosesc fructele. Ele sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în vitamina C. Pe lângă aceasta, fructele mai conțin vitaminele A, B1, B2, K, PP, săruri minerale de calciu, potasiu, fier, de asemenea conțin zaharuri, acid citric și acid malic, tanin și pectine. Reprezintă o sursă de vitamine extraordinare care au proprietatea de a întări organismele slăbite și anemice. Din măceșe se prepară ceaiuri, siropuri, marmelade și chiar vin. Fructele sunt recomandate în cazul inflamațiilor intestinale, în bolile rinichilor și ale vezicii urinare. Ceaiul de măceșe este un diuretic extraordinar, mărește semnificativ cantitatea de urină eliminată în 24 de ore; este recomandat în cure de durată, în bolile de rinichi deoarece nu provoacă nicio iritație sau reacție adversă.
Ceaiul se prepară din 2 linguri de măceșe zdrobite peste care se adaugă 500 ml apă și se fierb 10 minute. După răcire, ceaiul se strecoară printr-o pânză deasă sau tifon pus în două și se îndulcește după gust, se bea pe parcursul unei zile. În combaterea paraziților intestinali sunt folosite măceșe curățate de sâmburi și perișori, care se spală în câteva ape, se pun la uscat, iar când sunt uscate se dau prin râșnița de cafea și se amestecă ușor cu miere.
Tot din măceșe se poate obține o băutură răcoritoare: 250 g măceșe spălate și zdrobite, se pun la macerat cu 2 l de apă, timp de 12 ore, se strecoară prin tifon (să scăpăm de semințe și de perișori), se îndulcește cu zahăr sau miere și se păstrează la rece. Fructele de măceș intră în compoziția ceaiurilor hepatice, aromatice și, nu în ultimul rând, readuc apetitul celor bolnavi și slăbiți. Dragilor, dacă treceți prin zone în care vedeți măceși împodobiți de fructe, nu ezitați, treceți la treabă și culegeți-le. Este adevărat, pe lângă fructe au și spini, dar vitaminele conținute de măceșe vă fac să uitați repede de înțepături. Măceșele conțin vitamina C în stare pură produsă de natură! Sănătate tuturor! În încheiere, mulțumesc pentru premiul primit și vă urez „La mulți ani!”!
Foto: arhiva personală

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply