Luna octombrie în grădină. Ce ai de făcut acum pentru a avea o curte superbă

0

toamna

Luna octombrie este una dintre cele mai frumoase. Culorile vii ale frunzelor și mirosul fructelor de toamnă bine coapte sunt doar două dintre motivele care ne determină să iubim luna cunoscută în popor sub numele de Brumărel. În această perioadă avem de făcut în grădină pregătirile pentru iarnă, așa încât să ne protejăm plantele de îngheț și la primăvară să avem multă verdeață și multe flori în curte.

Iată câteva lucruri pe care le ai de făcut în octombrie, pentru a avea o grădină superbă:

Este momentul potrivit pentru a semăna sau pentru a îndesi gazonul

O peluză care ne duce cu gândul la grădinile palatelor impozante are un gazon des, ca un covor pe care te poți lungi ca într-un pat. Gazonul în grădină este ca pânza unui tablou, baza unei imagini de excepție, așa că trebuie să-i acorzi atenția cuvenită. În luna octombrie poți să semeni semințele de gazon sau poți să-l îndesești pe cel deja semănat adăugând noi semințe în sol.

Urmează ghidul acesta complet despre cum să semeni și să îngrijești gazonul, pentru a te bucura de frumusețea lui tot anul. Vei găsi acolo explicații detaliate și foarte clare legate de cum trebuie să ai grijă de el ca la carte. După  cum vezi, este mai simplu decât pare!

gazon

Este luna cea mai potrivită pentru a planta arbuști, pomi și trandafiri

De la jumătatea lunii octombrie și până la venirea primului îngheț este perioada cea mai bună pentru a planta pomii fructiferi. De la măr și gutui până la vișini – majoritatea pomilor fructiferi au ca perioadă optimă de plantare această lună. Dacă vrei ca anul viitor să muști cu poftă dintr-un măr din propria ta grădină, acum e momentul cel mai bun să-l plantezi.

Și trandafirii, elegantele flori de grădină cu un parfum amețitor, tot în octombrie se plantează. În această perioadă este și vremea pentru a pune în pământ delicatele flori de primăvară – zambile, iriși, lalele.  

Sădește plantele aromatice care îți vor înveli grădina în miresme îmbătătoare

În luna octombrie este un momentul prielnic pentru a pune în grădina ta plante aromatice precum oregano, busuioc, cimbru sau pătrunjel. Arată foarte bine, miros excelent și le poți folosi și în bucătărie.

Dacă nu vrei să le pui în grădină, o idee foarte bună este să le plantezi în ghivece pe verandă, sau chiar pe pervaz în bucătărie. Când pregătești o porție de paste ca în Italia, doar rupi puțin busuioc proaspăt și nu mai trebuie să adaugi nimic altceva la ele.

plante-aromatice

Strânge frunzele din grădină și folosește-le ca îngrășământ

Frunzele căzute trebuie strânse și utilizate pentru a hrăni solul. Nu le arunca, ele reprezintă o sursă de nutrienți pentru plantele care vor crește în grădina ta. Le poți adauga în răsadurile de legume, le poți folosi pentru a proteja de frig plantele din ghivecele de exterior, taie-le și așază-le peste gazon pentru ca la primăvară firele de iarbă să crească dese și puternice.

Tunde arbuștii decorativi și taie ramurile uscate ale copacilor

În octombrie trebuie să cureți pomii și copacii din curte. Arbuștii decorativi trebuie toaletați, așa încât anul viitor să crească viguroși și să îți înfrumusețeze grădina. Copacii trebuie și ei curățați de ramurile uscate, care dăunează întregului arbore. Dacă lași ramurile uscate, copacul va direcționa energie pentru salvarea lor și nu va avea putere pentru a le hrăni cum trebui și pe cele sănătoase.

Tu ți-ai pus la punct grădina pentru iernat? Ce mai ai de făcut?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply