Lumina naturală, elementul prețios din casă în sezonul rece

0

Nu știu voi cum sunteți, dar pentru mine toamna și iarna cea mai mare problemă legată de confortul din casă vine în legătură cu lumina naturală. Sau mai corect spus cu absența luminii naturale în casă. Dacă din aprilie și până în septembrie nu este nici o problemă, iar lumina naturală îmi inundă casă, din septemebrie încolo începe drama.

lumina naturală

Totul devine trist, sumbru, neprietenos și neplăcut pentru că în casă am prea puțină lumină naturală. Și pentru că eu fac parte din categoria celor care sunt dependenți de lumina soarelui, iată câteva din trucurile pe care le aplic eu pentru a avea cât de multă lumină naturală se poate.

Ideal este ca, de la bun început ferestrele casei să fie îndreptate spre sud. Așa vei avea cu adevărat lumină naturală în casă. Soluția de compromis este vestul, dar toamna și iarna vei tânji după o rază de soare care să-ți intre în casă.

Lumina naturală din casă, în general, și din fiecare cameră (mai ales în bucătărie, camera de zi și camera copilului) este vitală pentru că are un impact major asupra stării generale. O doză optimă de lumina naturală poate alungă tristețea, depresia și îți poate ridica moralul chiar dacă nu ai motive reale să fii bucuroasă. În plus o rază de soare, toamna și iarna este ca o injecție cu vitamine.

Trebuie spus din capul locului că am pomi în fața ferestrelor, că-s îndreptate spre vest și sud, că sunt mult mai mici decât le-aș fi vrut și că ferestrele de la parter sunt sub balcoanele de la etaj, situație des întâlnită și în apartamentele de bloc, unde ferestrele sunt obturate de placa balcoanelor de deasupra. Deci, una peste alta, lumina naturală este extrem de valoroasă și scumpă la vedere toamna și iarna. Uite ce fac eu pentru a avea mai multă lumină naturală în casă toamna și iarna.

1. Schimb perdelele. Am două seturi, unele pentru vară, altele pentru iarna. Cele pentru iarna sunt foarte fine și scurte în dreptul ferestrelor și lungi pe laterală. În felul acesta caloriferul nu este blocat de perdea sau draperie, am cât se poate de multă lumină și nici nu stau cu perdelele trase în laterală, ceea ce este foarte inestetic.
2. Schimb husele canapelei cu una deschisă la culoare pentru a lumina mai mult camera. Pernele de decor au și ele o față nouă, din materiale lucioase.
3. Oglinzile din hol și din camera de zi sunt astfel puse încat reflectă lumina și o amplifică. Vara oglinda din sufragerie rămâne pe același loc, dar o înclin față de verticală cu un lat de palmă, astfel că lumina pe care o preia și o reflectă în casă se înjumătățește. Toamna o țin perfect verticală ca să-și faca treaba!
4. Am schimbat ușile de interior cu excepția ușilor de la dormitor și camera copilului. Acum toate sunt ochiuri mari din sticlă mată. În felul acesta lumina din hol intra în camere și invers, în funcție de cum se sucește soarele pe cer.

lumină naturală

Pe lista cu soluții bune, pe care le poți aplica din timpul construcției casei, sau din momentul în care alegi un anume apartament de bloc (din păcate nu ne gândim la cum evoluează o casă, în interior, în funcție de anotimp, decât atunci când este prea târziu) sunt luminătoarele din tavan, ferestrele din zona holurilor, corecta dimensionare a acestora, raportat la volumul interior, dar și o strategie modernă și eficientă de repoziționare sau înlocuire a caloriferului – care obsesiv apare doar în dreptul ferestrelor, pentru a face loc unor ferestre mai înalte. Un plan bine gândit de la început este fundamental necesar, iar lumina naturală este unul din elementele esențiale care trebuie luate în calcul!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply