Lucrări pentru sezonul rece, partea II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Proviţa de Sus, jud. Prahova
Am început deja să strâng legumele pe care o vară întreagă le-am îngrijit. Morcovii, sfecla roșie și celelalte rădăcinoase le scot acum din pământ și le depozitez în cutii cu nisip.
Tot acum culeg și dovlecii (când își schimbă codița culoarea și se usucă). După ce-i culeg, îi las patru săptămâni într-un loc cald, să se răscoacă, apoi îi păstrez într-un loc răcoros. În funcție de soiuri, rezistă 3-4 luni. Curăț straturile din care legumele au fost scoase și le pregătesc pentru iarnă, apoi gunoiesc pământul. Roșiile sănătoase, dar verzi, le duc în casă fiindcă se înroșesc, la 18-25 grade Celsius. Culeg varza albă și roșie, plantez pomi fructiferi câtă vreme pământul nu îngheață. Leg papura și celelalte ierburi decorative înalte, pentru a le proteja de umezeală. Daliile și stânjeneii nu rezistă înghețului, de aceea scot bulbii din pământ și îi pun în lădițe umplute cu nisip. Frunzele căzute sub copaci și tufișuri pot rămâne acolo, oricât de mult, se descompun și îngrașă solul. Culorile lor înveselesc grădina până la prima zăpadă. Tot acum adun și strugurii, merele și unele soiuri de prune târzii. Când codițele se desprind ușor de ramuri, s-a atins punctul de coacere optim și pot fi culese. Merele pentru iarnă le culeg cu mâna sau cu o prăjină cu plasă în vârf. Când nucile cad singure din pom, sunt numai bune de adunat. Totuși, ca să se coacă mai bine, le pun în lădițe de lemn și le depozitez într-un loc uscat și aerisit.
Nu uit nici de fructele de pădure: măceșele pline de vitamina C, boabele de soc bune la slăbit și dezintoxicare, cătina, ale cărei fructe acum, la primele brume, capătă maximum forței curative. Florile de levănțică uscate și măcinate fin, le pun în cutiuțe cu capac perforat și le așez în dulapul cu haine, pentru că îndepărtează moliile. Pulberea o folosesc la aromatizarea fripturilor și deserturilor. Pentru mine toamna înseamnă lumină, blândețe, belșug. Să ne bucurăm de fiecare dintre acestea, împreună!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply