Legume in ghiveci. Cateva sfaturi

0

Legume in ghiveci (4)Poti creste legume in ghiveci! Solutia este ideala pentru curtile mici, eventual cu mult beton sau cu sol de proasta calitate, pentru terase si balcoane si pentru orice situatie in care parcelarea si cultivarea legumelor in mod traditional nu este posibila sau nu este eficienta.

Ideea de baza este ca orice leguma care creste in sol, poate creste si in ghiveci daca sunt respectate cateva conditii de baza. Exista si legume pe care trebuie sa le tai de pe lista cu legume in ghiveci pentru ca pur si simplu nu merita efortul.

Altele insa, cele mai multe, produc roade cel putin la fel de bune ca si cele cultivate in mod traditional, uneori chiar mai bune, pentru ca microclimatul din ghiveci le fereste de unele probleme.

Legume in ghiveci (7)Pe lista cu legume in ghiveci se afla atat cele care cresc in sol cat si cele cu dezvoltare verticala. Ceea ce este esential este dimensiunea containerului, inaltimea acestuia si tipul de sol folosit.

Citeste si: Activitati in gradina, in iulie

Ceapa, mocovii, telina si pastarnacul cresc perfect in containere largi cu adancimea de cel putin 25 de centimetri. Rosiile, vinetele si alte legume care cresc vertical se simt foarte bine in ghivece mari, cu gura larga si cu o inaltime de cel putin 30-50 de centimetri.

Iata cele mai importante detalii pentru legume in ghiveci.

Fasolea. Are nevoie de  de ghivece cu adancimea de circa 40 de cemtimetri. Temperatura de plantare este de 15 grade Celsius in sol. Semintele se planteaza in sol afanat, amestecat cu nisip, si cu pietris la fund pentru drenare, la 1,5-3 centimetri adancime. Foloseste spaliere de bambus. Le poti refolosi. Are nevoie de soare si udare zilnica in perioada in care infloreste, dar fara ca apa sa balteasca.

Morcovi. Are nevoie de vase largi cu adancimea ideala de 35 de centimetri. Suporta insa si adancimi de 20-30 de centimetri, daca ii culegi tineri. Temperatura solului la plantare trebuie sa fie de cel putin 12 grade Celsius. Semintele se presara direct la suprafata solului si se amesteca usor cu acesta. Se uda astfel incat solul sa fie mereu umed. Nu suporta apa baltita.

Citeste si: Luna mai in gradina de legume

Legume in ghiveci (3)Castraveti. Sunt unii dintre cei mai adaptabili pentru solutia legume in ghiveci. Are nevoi de vase cu adancimea de 45 de centimetri, si o temperatura a solului de 21 de grade Celsius. Foloseste spalieri de bambus si uda planta zilnic atata vreme cat are flori.

Vinete. Au nevoie de vase cu adancimea de cel putin 40 de centimetri, iar temeperatura solului trebuie sa fie mai mare de 20 de grade, dar nu mai mult de 25 de grade. Pentru ca vor creste in inaltime foarte mult, poti planta doua cuiburi intr-un singur ghiveci. Acesta trebuie insa fertilizat. Desi sunt ideale ca legume in ghiveci, vinetele sunt si ornamentale asa ca nu ai nici un impediment in cultivarea lor. Foloseste spaliere de bambus sau din lemn si evita-le pe cele din metal.

Ardeii. Dintre toate legumele in ghiveci ardeii sunt ceva mai pretentiosi pentru ca au nevoie de vasa inalte, radacina lor fiind adanca si dreapta. Ideale sunt vasele de 50 de centimetri adancime, cu pietris la baza. Temperetaura ideala pentru semanat in ghiveci este de 20 de grade Celsius. Partea buna este ca poti forma doua-trei cuiburi in acelasi vas. Au nevoie de spalieri inalti si trebuie udati in fiecare zi atata vreme cat infloresc. Poti creste in acelasi vas soiuri diferite sau ardei de culori diferite. Nu doar ca este practic, dar este si  estetic.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Cartofi. Desi pare ciudat acestia pot fi cultivati in ghivece. Adancimea vaselor trebuie sa fie de cel putin 25 de centimetri. Cartofii sunt productivi daca exista un spatiu amplu pentru tuberculi. Ideal este sa te opresti la cartofi noi, daca alegi sa ii cultivi in ghiveci

Legume in ghiveci (1)Dovleceii. Si aceste legume care de regula cresc la nivelul solului pot intra in categoria legume in ghiveci. Nu vei putea ajunge cu ei la maturitatea celor crescuti in sol, dar vei avea vreo doua luni dovlecei fragezi, proaspeti si dulci. Ideale sunt vasele cu o adancime de cel putin 40 de centimetri cu gura larga. Planteaza mai multe rasaduri in acelasi vas si sustine-le cu spaliere de mica inaltime. Trebuie udati cu grija eventual prin farfurie pentru a nu uda fructele in timp ce acestea cresc.

Rosii. Minunatele rosii intra cu brio in categoia legume in ghiveci. Poti cultiva in hardaie si vase atat rosii clasice, cat si pe cele de tip cherry. Adancimea vasului trebuie sa fie de circa 35 de centimetri. Poti cultiva doua cuiburi in vasele largi, si unul singur in cele cu gura mai stransa. Au nevoie de spalieri solizi si trebuie udate in fiecare zi in perioada de inflorire. Un secret este sa recoltezi rosii indata ce sunt bune pentru consum, pentru ca recoltarea de fructe stimuleaza productivitatea acestor plante.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi primavara

Pentru toate aceste legume in ghiveci ideal ca ingrasamant este gunoiul de pasari. Este cel mai bun si cel mai usor de folosit, mai ales ca aplicarea acestuia se face sub forma de solutie. Prepara o solutie din doua parti apa si o parte gunoi si las-o, acoperita, la loc intunecat, la temperatura mediului (ideal 25 de grade Celsius) pentru doua-trei zile. Agita bine inainte de folosire si pune la fiecare radacina de planta circa 500 de mililitri. Operatiunea se poate face in fiecare luna in perioada de inflorire a legumelor.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply