Luna mai in gradina de legume

0

Luna mai in gradina de legume este o luna plina de activitati. Toate sunt importante, asa ca este utila o lista cu cele ce trebuie facute.

In mai gradina este toata in floare. Marul, parul sunt in floare, ciresul de mai a legat deja rod si creste, ciresele si visinele de iulie anunta deja recolta, iar legumele sunt in plina dezvolatare si au nevoie de soare si caldura.

luna mai in gradina de legume (2)

Luna mai in gradina de legume este insa si o luna dificila pentru ca luna mai este una din cele mai instabile din punct de vedere meteorologic asa ca surprizele pot sa apara in fiecare zi. Nu sunt excluse nici nopti foarte reci, nici reprize de grindina, nici atacuri ale daunatorilor stimulati tocmai de vremea prea schimbatoare.

Iata o lista cu ceea ce inseamna luna mai in gradina de legume

Cumpara si pregateste rasadnite. In luna mai se fac lucrarile de fertilizare cu gunoi de grajd sau compost. Este foarte bun si ceaiul de compost, gros. Dupa fertilizare pamantul trebuie udat si sapat dupa cateva zile, o saptamana cat mai adanc.

Trebuie afanat solul si curatat. Repara gardul la gradina de legume sau intareste imprejmuirea. Este utila pentru ca fereste gradina de melci, mai ales daca este o gradina mica.

luna mai in gradina de legume (3)

Cele mai multe din rasaduri se planteaza in mai. Tot asa si cu cele mai multe din seminte. Luna mai este luna special dedicata rasadurilor de catsraveti, rosii, ardei si vinete.

Trebuie plivite rasadurile de ceapa, usturoi si morcovi si trebuie culese burienile din cultura de cartofi.

Se planteaza culturile de camp pentru morcovi, ridichi, ridichi de luna, dar si cele pentru salata.

Tunde ramurile uscate ale arbustilor fructiferi, pentru acum al legat deja rod si poti identifica uscaturile. Se tunde migdalul.

Desi nu este strict legata de ceea ce trebuie facut in luna mai in gradina de legume, acum este momentul pentru a semana floarea soarelui.

luna mai in gradina de legume (6)

Luna mai in gradina de legume mai inseamna plantarea rasadurilor de conopida, broccoli, telina si praz.

Toate acestea trebuie obligatoriu facute numai dupa ce solul a fost erbicizat si numai pe pamant umed.

Este necesar ca temeperatura medie, noapte zi sa fie de circa 10 grade pentru ca rasadurile sa aiba succes. Rasadurile toate trebuie prasite de doua ori si udate, daca nu ploua din  zece in zece zile.

Tine cont ca 15 mai este data pana la care pot sa apara inca temperaturi de sub zero grade, iar o noapte cu inghet este suficienta pentru a distruge tot. Despre luna mai in gradina de legume se spune ca ori e bogatie, ori dezastru, dar numai dupa ce trece mijlocul lunii.

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply