Ladă specială pentru cartofi I

0
Arhiva personală
Geza Bukaresti, Târgu Mureş, jud. Mureş
Dragă redacţie,
Ani la rând am observat că mai ales spre sfârşitul iernii, în lada de lemn în care ţinusem o cantitate mai mare de cartofi, cei rămaşi în fundul lăzii au început să înmugurească. Pentru eliminarea acestui lucru neplăcut, am proiectat o ladă specială, în care se pot păstra nu numai cartofi, dar şi ceapă, mere sau alte legume sau fructe care au o formă ovală sau sferică.
Această ladă întotdeauna este încărcată în partea din spate, după cum este indicat pe desenul alăturat cu o săgeată albastră fig. 1 şi fig. 2. În timp ce se umple această ladă, placa despărţitoare (8) este împinsă de jos în sus de către cartofii care treptat îşi ocupă locul în spaţiul de depozitare (1). Această placă despărţitoare ca să se poată învârti 360 de grade este fixata pe un ax (2). Acest ax de asemenea are montat la căpatul lui o contragreutate (6) pentru a se reduce presiunea între placa despărţitoare şi între cartofii aflaţi între această placă şi fundul lăzii. Greutatea acestei contragreutăţi (6) care este montată pe ax (2) are greutatea egală sau aproximativ egală cu a plăcii despărţitoare (8).
După ce s-a umplut lada cu cartofi, această placă despărţitoare (8) va fi rotită încet 180 grade până când va acoperi partea din spate-sus a lăzii. Această ladă este acoperită cu un capac din lemn, compus din două părţi egale, capacul din faţă (5) şi capacul din spate (4), care sunt legate între ele cu două balamale (3). Această ladă funcţionează în felul următor. Pentru scoaterea cartofilor pentru consum se ridică numai capacul din faţă al lazii (5). Iar în timp ce se goleşte aceasta ladă, placa despărţitoare (8) începe să coboare.
Continuarea acestui articol o puteti citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply