Îți facem cunoștiință cu celebrul Philippe Starck

0

Îți facem cunăștiință cu celebrul Philippe Starck – Designerul francez Philippe Starck și-a început cariera în 1980. De atunci și-a dovedit originalitatea în diverse domenii, de la design la arhitectură, de la modă la publicitate.

De ce îl admirăm atât de mult pe Philippe Starck?

starck_ssss_1_mod_L

Spirit fin – S.S.S.S. (Sweet Stainless Steel Stool) este numele unui scaun de bar pe care designerul l-a creat pentru brandul Magis. Este o abordare duală a conceptului, căci s-a pornit de la metalul dur și masiv, îmblânzit, fără a fi ridiculizat, într-o formă zveltă și ergonomică.

Este atât de versatil și de prolific, încât simpla enumerare a lucrărilor sale ar putea acoperi foarte ușor spa-țiul acestui articol. Talentul lui și maniera vizionară în care se implică, în diverse domenii, au făcut ca numeroase piese create de el să fie considerate emblematice și să fie reinterpretate cu același succes. Scaunul Louis Ghost este una dintre aceste piese.

Care au fost primii pași în design?

BOXINBOX_PhilippeStarck_01

Transparențe jucate – Anul trecut, la Salonul de mobilă de la Milano, Philippe Starck și compania Glas Italia (www.glasitalia.com) au prezentat colecția Boxinbox, ce cuprinde mese de cafea și etajere cu diverse înălțimi. Trimiterile către mobilierul urban sunt evidente, datorită folosirii plexiglasului transparent în combinație cu cel colorat.

Primul său contact cu lumea designului s-a datorat celebrului Pierre Cardin, care i-a oferit postul de director artistic în cadrul editurii sale. Experiența acumulată aici, precum și intuirea necesităților pieței legate de designul de produs l-au ghidat către o abordare democratică a creației de obiect, chiar dacă a semnat colecții   pentru branduri precum Kartell, Driade, Alessi, Disform sau Vitra. În paralel, și-a deschis propria companie de design industrial, Starck Product, pe care a redenumit-o Ubik, după titlul romanului semnat de Philip K. Dick.

Designerul francez este complex și polivalent

Zartan_1-by-Philippe-Starck

Viziuni diferite – Philippe Starck intuiește așteptările pe care clientul final le are de la un obiect de-al său și de aceea creează aceeași piesă în combinații de materiale și finisaje dintre cele mai diverse. Un bun exemplu sunt scaunele din seria Zartan Basic, pe care le-a semnat împreună cu Eugeni Quitllet pentru brandul Magis (www.magisdesign.com). La noi sunt disponibile la magazinul Intro.

Stilul lui inconfundabil îl veți regăsi în designul de mobilă, decorațiuni, arhitectură, mobilier urban, industrie, accesorii de baie și bucătărie, pardoseli, placări murale, iluminat, accesorii domestice și personale, jucării, graphic design, chiar și în industria alimentară. Printre cele mai recente și epatante lucrări ale sale merită menționate clădirea de birouri Le Baron Vert, din Osaka, și noua infrastructură a portului Adriano, din Palma de Mallorca. Dragostea pentru mare l-a adus aproape de alt proiect interesant. În 2012 a terminat amenajarea iahtului Venus, ce aparținea lui Steve Jobs.

Salif-by-Phillipe-Starck

Inspirație de moment – Într-un moment de relaxare dintr-o vacanță pe țărmurile italiene, Philippe Starck a desenat pe șervețelul dintr-o pizzerie schița unui obiect ce a ajuns iconic. Storcătorul de fructe Salif a fost creat pentru brandul italian Alessi (www.alessi.com), disponibil la noi prin Inside Home.

Detalii biografice

Philippe-Starck-by-Nicolas-Guerin

Născut pe 18 ianuarie 1949, la Paris, Philippe Starck a fost direct influențat de cunoștințele acumulate în copilărie. Tatăl său, inginer aeronautic, i-a deschis perspectivele asupra materialelor noi și asupra tipurilor de prelucrare, iar studiile de la École Camondo, din Paris, i-au aprofundat cunoștințele estetice. Este promotorul unui curent de popularizare a designului, creând piese iconice din materiale uzuale, pentru a fi accesibile publicului larg. Grija pentru mediu și energii sustenabile este extrem de importantă în tot ceea ce face.

Text: Mariana Nicolae, Foto: PR

Îți facem cunoștiință cu celebrul Philippe Starck este titlul unui articol publicat în revista Casa Lux nr.2/2016.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply