Interviu cu Sebastian Herkner despre Das Haus

0

Cu ocazia târgului internațional imm cologne, ce a avut loc in ianuarie, am realizat un interviu cu designerul Sebastian Herkner despre instalația sa Das Haus. La fiecare ediție a târgului imm cologne, un designer consacrat iși prezintă prin instalația Das Haus propria viziune asupra casei. Anul acesta, Sebastian Herkner a uimit publicul prin proiectul său cu totul original.

Das Haus, Sebastian Herkner
Instalația Das Haus vazuta din exterior

A-ți ales pentru Das Haus (Casa) un concept rotund, deschis. De ce ați ales acest concept tocmai în lumea noastră tot mai periculoasă, în care ne place să ne retragem în casele noastre?

Este un statement, un mesaj. Am vrut o casă deschisă, comunicativă, am vrut o casă primitoare și lumea noastră este într-adevăr parțial periculoasă, dar pe de altă parte mulți oameni se izolează. Pentru mine a fost important ca proiectul să fie un loc de întâlnire, de discuții, un loc care se poate atinge.

Sebastian Herkner, Das Haus
Sebastian Herkner cu macheta instalatiei Das Haus

Este un concept gândit pentru târg, dar în ce măsură poate acest concept să ne schimbe viața?

Cred că trebuie să ne gândim la mesajul transmis de acest proiect. Cum mă raportez la alte culturi, alte obiceiuri, alte religii. Este vorba de curiozitate, mereu când ajung în altă țară sunt foarte curios. În columbia am realizat o colecție de vase și covoare și pentru mine acest lucru a fost fascinant. Să poți vorbi cu oameni noi, să miroși a țară nouă, să poți mânca lucruri noi… să aplici o tehnică de lucru nouă – cred că aceste lucruri sunt foarte interesante. Prin proiectul Das Haus am încercat să arăt aceste lucruri, prin transparență, prin perdelele de la Nya Nordiska. Am și creat materiale noi și am integrat în Das Haus 600 mp de material. Am prevăzut puțini pereți, în schimb am imaginat în mijloc o curte interioară, care leagă toate încăperile, este o oază verde și totodată inima casei. Am integrat aici și foarte multe produse noi, create pentru branduri precum Dedon și Pulpo. Casa face o posibilă o viață de calitate, cu materiale naturale, precum lemnul, cu covoare țesute de mână. Am folosit și multă culoare, fiindcă pentru mine culoarea este foarte importantă pentru starea noastră bine, iar culoarea conferă personalitate unui produs.

Das Haus, Sebastian Herkner
Curtea interioara, inima casei lui Sebastian Herkner. Fotoliile sunt create de Sebastian Herkner pentru brandul Dedon și se numesc Mbrace.

 

Care sunt materialele dvs. preferate cu care lucrați?

Vedeți aici, pentru das Haus am folosit foarte multe materiale. Am folosit mult material textil pentru Nya Nordiska, dar și porțelan pentru Rosenthal, vazele de pe raft, precum și paravanul. Îmi place să lucrez cu oameni și să recurg la tehnici manuale, fiindcă acestea asigură o bună calitate a produselor. Sunt foarte deschis și lucrez cu plăcere și cu ceramică și recurg la noi tehnologii. Și în Columbia am lucrat cu ceramică, aveam mâinile murdare, dar a fost foarte important să pot experimenta cu acest material. Sunt importante toate simțurile, văzul, auzul, dar și gustul și mirosul: când treceți prin această baie miroase a săpun…

Das Haus, Sebastian Herkner
Zona de conversație din instalația Das Haus. Se pot vedea Bell Table, fotoliile Pipe, paravanul din porțelan Rosenthal și măsuța Pole, pentru brandul Morgen. Toate sunt create de Sebastian Herkner.

 

Das Haus, Sebastian Herkner
Baia din instalația Das Haus. Pereții sunt realizați din săpun, iar când treci prin această zonă simț un parfum plăcut.

 

Das Haus, Sebastian Herkner
Baia din instalația lui Sebasian Hernker, Das Haus

 

Das Haus, Sebastian Herkner
Bucătăria din instalația Das Haus a lui Sebastian Herkner. Lampa se numește Prop Light Round și aparține brandului Moooi.

 

Das Haus, Sebastian Herkner
In zona de bucătărie se observă scaunele lui Sebastian Herkner Mark, pentru Linteloo.

Das Haus, Sebastian Herkner
Biroul Circus și scaunul Rival, creat de Konstantin Grcic pentru Classicon și Artek

Produsele dvs. surprind întotdauna prin ceva…

Îmi place să surprind, să irit lumea. Nu vreu doar să fac un produs frumos, ci vreau să răstorn lumea cu capul în jos, ca de exemplu peretele băii construit din săpun care miroase. Baia este astfel receptată prin miros, iar la un târg rareori se poate mirosi cea și de aceea am recurs la aceste mijloc. Am folosit perdele pentru că în casele generației tinere nu există perdele. Nici eu nu am perdele acasă. Din această cauză am vrut să mă confrunt cu ideea de a folosi perdele. Perdelele de la Nya Nordiska sunt de calitate, au transparență, dar pot și izola și filtra și aici, la târg, am construit cu ajutorul lor un loc al liniștii. Nu mă aliniez trendurilor, ci vreau să produc un trend. Așa a fost și cu Bell Table, la care am folosit alama și sticla. Acum toată lumea folosește aceste materiale, dar acum opt ani, nimeni nu le folosea. Când am creat fotoliul Pipe pentru Moroso am folosit picioare foarte groase. Toată lumea face picioare foarte subțiri. Eu le-am făcut groase de 8 cm. Mie îmi place să înot împotriva curentului.

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Foto: Constantin Meyer, Koelnmesse

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply