Insecte folositoare în grădină

0

Insecte folositoare în grădină. Uneori ciudate şi respingătoare, alteori interesante şi chiar frumoase, multe dintre insectele din grădină îţi pot fi utile. Află care îţi sunt principalii aliaţi în grădinărit.

Pericolul pândeşte în fiecare colţ al grădinii. Afidele, omidele, păduchii şi alte insecte dăunătoare abia aşteaptă să-ţi atace legumele şi florile. Te-ai înarmat cu insecticide, dar cu timpul acestea şi-au pierdut eficacitatea şi, în plus, îţi contaminează plantele. Ce-i de făcut?

Citeşte şi Althaea – cele mai bune sfaturi de îngrijire

O nouă metodă de control al dăunătorilor începe să fie pusă în practică în grădinile din întreaga lume şi pare a fi singura cu rezultate pe termen lung: controlul biologic. Exact aşa cum presupui, controlul biologic este o soluţie care se bazează pe ajutorul insectelor benefice, insecte care consumă sau parazitează dăunătorii plantelor, fără să-ţi distrugă florile sau legumele.

Iată că acum insecte precum păianjenii, viespile sau călugăriţele, de care te-ai temut şi pe care le-ai urât din tot sufletul, îţi pot scăpa grădina de probleme. Şi beneficiile nu se opresc aici: aceste insecte polenizează plantele, ajutându-le să crească sănătos şi să se înmulţească.

Citeşte şi Flori comestibile. 3 reţete parfumate

Păianjenii, călugăriţele, efemeridele verzi şi maro, buburuzele, cărăbuşii de pământ, gândacii triatoma, viespile şi albinele sunt numai câţiva dintre duşmanii naturali ai insectelor dăunătoare.

Insecte folositoare în grădină: viespile

Unele specii de viespi se reproduc depunându-şi ouăle în interiorul insectelor dăunătoare. Când ies din ouă, puii încep să se hrănească din insectele parazitate, omorându-le. Deşi pare o metodă sinistră, este foarte eficientă în distrugerea coloniilor de dăunători, în special de afide. În plus, viespile ajută la polenizare.

Citeşte şi Grădina de iunie

Insecte folositoare în grădină: gărgăriţele

Gărgăriţele sunt folositoare atât în stare adultă, cât şi ca larve. Acestea arată ca nişte gândăcei alungiţi, negri cu model galben. Gărgăriţele se hrănesc atât cu afide, păduchi şi păianjeni roşii adulţi, cât şi cu ouăle lor. Gărgăriţele sunt atrase de plantele cu polen şi nectar, în special de păpădii, ajutând la polenizarea florilor.

Insecte folositoare în grădină: albinele de pământ

Numărul 1 în polenizarea plantelor, albinele produc miere şi ceară şi sunt duşmanii naturali ai multor insecte dăunătoare din grădină. Albinele de pământ, o rudă apropiată a albinelor de miere, sunt foarte rezistente la frig, ajutând la polenizarea florilor care înfloresc primăvara devreme sau toamna foarte târziu.

Citeşte şi Flori cusute în tapiserii

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: © jefunne –  Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply