Flori comestibile. 3 reţete parfumate

0

Flori comestibile. Florile plantelor aromatice şi cele din care se face ceai pot fi consumate fără grijă: petale de măceş, flori de tei, muşeţel, gălbenele, busuioc, salcâm, soc, albăstrele, flori de cimbru, de mentă, de arpagic etc.

De asemenea, se pot consuma unele flori de legume sau ale pomilor fructiferi: florile de măr, cireş, păr sau prun sunt doar decorative, în timp ce florile de dovlecel sau de fasole au un gust dulce, distinct.

Alte flori comestibile: trandafirii, conduraşii (Tropaeolum), petalele de lalele, liliacul, panseluţele (Viola tricolor). Și petalele crinilor de-o zi (Hemerocallis) pot fi consumate, dar atenţie, restul crinilor sunt foarte toxici!

Citeşte şi Sparanghelul, sfaturi de cultivare

Flori comestibile pentru ulei aromat

Te-ai întrebat vreodată ce gust au florile? Gălbenelele sunt piperate, florile de cimbru au aromă de lămâie, muşeţelul are gust fructat, petalele de floarea soarelui sunt amărui, iar panseluţele (Viola tricolor) şi petalele de trandafir sunt dulci. De aceea, pe lângă ierburile aromatice, sunt excelente pentru a da un gust deosebit uleiului sau oţetului.

Flori comestibile: vin şi flori de salcâm

Topeşte untul şi zahărul în vin, apoi adaugă treptat făina şi amestecă bine până se desprinde coca din vas. Lasă să se răcească, apoi adaugă gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi florile de salcâm. Pune cu o lingură compoziţia în uleiul încins. După ce s-au rumenit, lasă-le să se răcească şi pudrează-le cu zahăr vanilat.

Ingrediente:
•    Un pahar de vin alb
•    Un castronel de flori de salcâm fără codiţe, spălate şi uscate
•    200 g făina
•    1 lingură unt
•    1 lingură zahăr
•    4 ouă

Citeşte şi Clopoţeii şi lăcrămioarele, în dar de primăvară

Flori comestibileFlori comestibile: Dulceaţă de trandafiri

Pentru a obţine aroma clasică se folosesc trandafiri de dulceaţă (Rosa centifolia), dar orice trandafir aromat poate fi folosit. Unele persoane preferă să taie partea albă a petalelor, dar nu este obligatoriu. De asemenea, petalele pot fi frecate cu puţin zahăr şi lăsate timp de o oră înainte de a fi puse la fiert în siropul aproape legat, împreună cu zeama de lămâie. În timp ce fierb se ia spuma, iar după ce s-a legat, se răceşte şi se pune în borcane.

Ingrediente
•    300 g petale de trandafiri
•    1 kg zahăr
•    1 l apă
•    2 linguri zeamă de lămâie

Citeşte şi Orhideele, soluţii pentru probleme frecvente

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: Fotolia.com – © Visions, spline_x

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply