Grădina de iunie

0

Grădina de iunie

Grădina de iunie este plină de culori, de flori şi de parfum, însă şi de foarte multă agitaţie, căci există o mulţime de lucrări care trebuie îndeplinite acum. Nu mai sta pe gânduri şi apucă-te de treabă!

Grădina de iunie – BULBI

Nu te gândi că sezonul bulbilor s-a încheiat o dată cu primăvara. Există bulbi care înfloresc vara şi toamna, aşa că, dacă nu ai făcut-o până acum, poţi începe să plantezi brânduşele de toamnă, ciclamenul, gladiolele şi crinii. Nu tunde frunzele plantelor cu flori de primăvară înainte să se fi ofilit de tot, pentru a avea suficient timp să înmagazineze substanţele nutritive.

Citeşte şi Gardurile vii cu forme frumoase

Grădina de iunie – ANUALE

Însămânţează plante anuale care cresc repede şi iubesc căldura, precum cosmosul (Cosmos bipinnatus), garofiţa, floarea soarelui, micsandra, nu-mă-uita, sau plantează ochiul boului şi regina nopţii, pentru a avea flori până târziu în toamnă.

Grădina de iunie – PERENE

Acum este momentul în care poţi separa plantele perene cu flori de primăvară. Îndepărtează imediat florile ofilite ale plantelor de vară şi vei avea tufe aspectuase, cu o perioadă de înflorire prelungită. Tot acum poţi semăna căldăruşe, barba caprei (Aruncus diocius), astilbe, nemţişor (Delphinium elatum), cerceluşi şi planta flox de grădină, salvie şi iarbă de şoaldină (Sedum spectabile).

Citeşte şi Alergia la polen – minimizează riscul

Grădina de iunie – LEGUME ŞI FRUCTE

Răreşte fructele pomilor din livadă. La muri şi zmeuri, tunde până la pământ crengile care au făcut fructe, imediat după recoltare. Tunde şi vârfurile ramurilor tinere, pentru a îndesi tufa. NU aplica îngrăşământ răsadurilor de roşii decât după ce au terminat de înflorit! Prea mult îngrăşământ va stimula creşterea frunzelor şi tulpinilor în detrimentul florilor şi al fructelor. Plantează dovleci, broccoli, varză, conopidă, spanac, mazăre, pătrunjel şi rubarbă. Pe măsură ce apar pepenii, pune o scândură sub ei, pentru a-i feri de umezeala pământului şi de insectele dăunătoare.

Grădina de iunie – ARBUŞTI

Arborii, arbuştii şi plantele lemnoase se tund primăvara, cu excepţia pinilor. Aceştia trebuie tunşi în iunie, pentru a le menţine forma şi a se îndesi. Tot acum se tund şi se dă formă şi gardurilor vii şi se curăţă leandrul, după ce a terminat de înflorit.

Citeşte şi Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Grădina de iunie – TRANDAFIRI

După primul val de trandafiri, curăţă bine tufele de florile ofilite. Continuă să aplici un îngrăşământ special pentru trandafiri – această lucrare trebuie efectuată până în septembrie.

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: pweurope.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply