Îngrijirea iazului în timpul iernii

0

Îngrijirea iazului în timpul iernii

Îngrijirea iazului în timpul iernii Viaţa iazului continuă şi în timpul iernii. Află ce trebuie să faci pentru a menține sănătos acest mic univers acvatic, astfel încât anul ce vine să te bucuri în continuare de el.

Îngrijirea iazului în timpul iernii: ochiurile de aerisire

Dacă suprafaţa sa îngheaţă în totalitate, există pericolul ca gazele rezultate prin descompunerea substanţelor organice să otrăvească apa. De aceea este bine să existe în permanenţă ochiuri de aerisire în gheaţă. Acestea se pot tăia în gheață în mod regulat sau se poate lăsa pe luciul apei, aproape de unul dintre maluri, un mănunchi de crengi de brad care va împiedica înghețarea în acea zonă. Dacă gerul este puternic și îndelungat, cel mai simplu este să folosești încălzitoare speciale ce împiedică formarea gheţii în jurul lor; suprafaţa ochiurilor depinde de puterea instalaţiei şi de condiţiile atmosferice şi nu de capacitatea iazului.

Îngrijirea iazului în timpul iernii: accesoriile

Nu pune în funcțiune pompa și cascada dacă se anunță o perioadă de ger prelungit sau dacă ai pești care iernează în iaz. Când temperaturile sunt mai ridicate (peste 5ºC), poți folosi pompa, dar este indicat să o aduci mai aproape de suprafața apei. Scoate toate celelalte accesorii, curăță-le și păstrează-le într-un loc uscat până la sosirea primăverii.

Citește și Veranda închisă – verdeață și confort în plină iarnă 

Îngrijirea iazului în timpul iernii: peștii

Majoritatea peștilor pot ierna în iaz pe timpul iernii cu condiția ca adâncimea acestuia să depășească un metru adâncime. Cu toate acestea, unele specii de pești pot fi mai sensibile, de aceea e bine să te informezi înainte să-i cumperi despre temperaturile minime pe care le tolerează. În timpul iernii, peștii intră într-o perioadă de hibernare, de aceea nu-i bine să-i hrănești dacă temperaturile coboară sub 5ºC.

Îngrijirea iazului în timpul iernii: plantele

Este bine să cobori sub nivelul de îngheț plantele acvatice cultivate în ghivece. Dacă iazul este prea mic și îngheață complet, este indicat să muți plantele într-un spațiu în care să ierneze, precum o pivniță, unde temperaturile să nu coboare sub 0ºC. Plantele pot fi păstrate în ghivecele lor, iar cele fără ghivece, în tăvi cu mușchi și turbă.

Aprinde lumina în grădină! 

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply