Veranda închisă – verdeață și confort în plină iarnă

0

Veranda închisă

Veranda închisă poate fi răspunsul potrivit dacă îți dorești să mărești suprafața casei cu încă o cameră luminoasă, confortabilă, în care poți locui și desfășura diverse activități casnice, dar în care poți crește o mulțime de plante exotice. Cum poți avea cea mai bună variantă pentru locuința ta? Alegând corect toate detaliile importante.

Veranda închisă: simplă seră sau grădină de iarnă?

Nu este nevoie de prea multă ingeniozitate pentru a transforma o simplă verandă într-o grădină de iarnă – element arhitectural elegant care îmbină facilităţile unei sere cu atmosfera primitoare a unei camere de locuit. Oricare ar fi destinaţiile ei, de la cameră de oaspeţi şi loc de luat masa la birou sau spaţiu de relaxare, grădina de iarnă are avantajul de a-ţi adăposti exemplarele valoroase ale plantelor exotice, prea fragile pentru a supravieţui gerului iernii, dar prea voluminoase pentru a fi aduse în casă.

Veranda închisă: pe ce perete o construiești?

Orientarea grădinii de iarnă trebuie să-ţi permită să profiţi de razele soarelui tot anul, în plus, să te protejeze de arşiţa verii. Din păcate, majoritatea caselor din oraş nu oferă prea multe alternative, aşa că dacă îţi doreşti neapărat o grădină de iarnă, o vei construi acolo unde spaţiul îţi permite acest lucru. Cel mai rău caz îl reprezintă o cameră orientată spre nord, căci, în afară de sezonul estival, va fi mereu întunecoasă şi rece. Încearcă să scapi de toată vegetaţia mai înaltă din faţa ei şi să foloseşti încălzire suplimentară. Expunerea pe un perete vestic va proteja construcţia de vântul rece din est, dar soarele puternic de vară va face aerul irespirabil. Soluţia este să plantezi în faţa ei un ecran de arbori şi arbuşti cu frunze căzătoare şi să acoperi geamurile cu jaluzele. Expunerea estică permite captarea primelor raze ale soarelui, ferind camera de căldura insuportabilă de după-masă. Plantează în dreptul ei, dar la distanţă, un gard viu care să o ferească de vântul rece. În mod evident, orientarea sudică este cea privilegiată. În timpul iernii, razele piezişe ale soarelui încălzesc interiorul, în timp ce pe perioada verii, soarele mai înalt bate în acoperiş, răcoarea menţinându-se mai uşor decât în cazul expunerii vestice.

Citește și Flori de top – cele mai iubite plante ale românilor

Veranda închisă

Veranda închisă: ce material alegi pentru structură?

Aluminiul este materialul utilizat cel mai frecvent în realizarea scheletului unei grădini de iarnă. Este rezistent, inoxidabil, uşor de montat şi de întreţinut. Nici lemnul nu este o soluţie de evitat, căci acest tip de material se integrează cel mai uşor în orice tip de amenajare interioară. De obicei, sunt folosite esenţe dense şi dure, precum pinul Douglas, dar şi lemnul tratat constituie o alternativă viabilă şi, bine înţeles, mai ieftină. Tâmplăria de PVC nu poate fi folosită în cazul unor structuri foarte mari, însă oferă o mulţime de variante pentru deschiderile camerei. Nu în ultimul rând, structurile masive necesită o osatură de oţel, acest material fiind cel mai rezistent, dar necesită protecţie împotriva coroziunii.

Veranda închisă: ce paşi trebuie urmaţi?

Construcţia unei verande necesită multe cunoştinţe de specialitate: etanşeitatea trebuie să fie impecabilă, ventilaţia optimă, iar scheletul trebuie să reziste intemperiilor. De aceea, este mult mai simplu şi chiar mai ieftin să apelezi la un constructor profesionist decât să ridici totul prin forţe proprii. Înainte de realizarea construcţiei în sine, acesta îţi va elabora un plan şi un deviz al viitoarei structuri şi va obţine autorizaţia de construire de la primărie.

Citește și: Semințe de legume – un scurt ghid

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Sabina Ușurelu   *   Foto: epr / conservatory Association eV

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply