Aprinde lumina în grădină!

0

Aprinde lumina în grădină! Zilele scurte ale sezonului rece te împiedică să te bucuri de grădină atât de mult pe cât ți-ai dori? Atunci a venit momentul să te gândești la un proiect de iluminare exterioară. Profită de ultimele zile frumoase de toamnă și treci la treabă!

Lumina în grădină – proiectul

În faza de proiect, grădina trebuie privită ca un tot unitar, în care să se integreze soiuri de plante cu flori, pomi fructiferi sau decorativi, mobilier pentru exterior, zone de pavaj și alte puncte de atracție. Una dintre modalitățile de a pune în valoare aceste elemente structurale și decorative este folosirea iluminatului.

Citește și Florile verii – sfaturi de semănare și îngrijire

Astfel, poți specula efectele lumimii pentru a crea un spaţiu feeric de relaxare sau pentru a evidenția un traseu de plimbare prin grădină. Pentru o iluminare optimă pe timp de noapte a iazurilor, aleilor, fântânilor arteziene, obiectelor de artă, precum şi pentru  punerea în valoare a exemplarelor vegetale deosebite, ai nevoie de un proiect bine definit.

Pune în valoare treptele de la intrare sau poteca din grădină. Folosește corpuri de iluminat cu lumină discretă, îndreptată înspre sol, care să nu te deranjeze atunci când treci.

Elementele acvatice din grădină pot fi scoase în evidență cu ajutorul unor corpuri de iluminat speciale, impermeabile. Acestea pot fi spoturi subacvatice sau corpuri plutitoare.

Lumina în grădină – instalarea corpurilor de iluminat

Instalarea unui sistem de iluminat în grădină este o operațiune destul de complicată, de aceea ar fi de preferat să apelezi la un specialist în domeniu – la un peisagist sau la un electrician. În general, cablurile care alimentează corpurile de iluminat trebuie îngropate, așa că dacă nu ai realizat această operațiune de la bun început, vei distruge pe traseul firului brazdele cu flori și gazonul. Dacă nu te grăbești foarte tare, așteaptă anotimpul rece, căci daunele vor fi mai mici.

Citește și În culori vii – trandafiri, iasomie și Anthurium

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Foto: epr / Rainpro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply