Îngrijește grădina în timpul iernii

0

Îngrijește grădina în timpul iernii

Îngrijește grădina în timpul iernii! În timp ce grădina ta doarme, tu trebuie să ai grija de ea – iarna poate fi un sezon foarte dificil.

Îngrijește grădina în timpul iernii – fereşte plantele de gheaţă

În caz de ninsoare, ai grijă să cureţi de zăpadă ramurile plantelor şi arbuştilor. Dacă aceasta devine apoasă şi îngheţată, creşte greutatea exercitată asupra ramurilor, care sunt mai fragile atunci când plantele sunt inactive, şi se pot rupe. Ai grijă şi la ploile îngheţate, ele distrug de obicei plantele. Poţi evita această neplăcere udând planta în perioada cea mai caldă a zilei. Plante sensibile la aceste fenomene: Citissus, tuia, Chamaecyparis, smochinul, rododendronul.

Îngrijește grădina în timpul iernii – tratamente fitosanitare

În aşa-zisele ferestre de iarnă, când temperatura depăşeşte 4-5°C, este bine să aplici tratamentele fitosanitare pentru pomii fructiferi. Pentru început se fac tratamente cu fungicide cuprice, apoi urmează o etapă de stropire cu insecticide şi acaricide, iar la final o stropire cu zeamă sulfocalcică pentru prevenirea apariţiei făinării sau ruginii.

Citește și Erica iubește frigul

Îngrijește grădina în timpul iernii – igienizarea e obligatorie!

Dacă timpul permite şi zăpada s-a topit, atunci poţi începe o igienizare a grădinii. Îţi recomand să strângi şi să arunci toate frunzele putrezite care au apărut în urma topirii stratului de zăpadă. În acest fel vei evita apariţia bolilor şi dăunătorilor ale căror forme de înmulţire rezistă excelent la temperaturile scăzute ale iernii.

Îngrijește grădina în timpul iernii – lucrează pământul

Dacă pământul se poate lucra, acum este momentul să-l întorci la cazma. În acest fel vei distruge ouăle dăunătorilor şi vei obţine un sol cu drenaj bun. Arborii care nu au fost hrăniţi în toamnă ar trebui fertilizaţi. Începând cu jumătatea lunii februarie poţi săpa găuri de 3-5 cm adâncime la o distanţă de un metru una de cealaltă în jurul liniei de infiltraţie pe care să le umpli cu fertilizanţi speciali, în funcţie de necesităţile arborilor sau arbuştilor.

Îngrijește grădina în timpul iernii – tunde pomii fructiferi

În zilele senine de iarnă poţi ieşi în grădină pentru a începe o toaletare a pomilor fructiferi. Atenţie, regula generală de executare a acestei lucrări vizează doar ramurile moarte, bolnave, periculoase, rupte, prost situate şi subţiri, care pot fi îndepărtate fără probleme în februarie. Dar dacă gerurile năprasnice persistă în această perioadă, atunci aceste lucrări sunt de evitat, întrucât pot periclita viaţa arborilor sau a pomilor fructiferi. Nu uita, execuţia corectă a tăierilor presupune ca punctul de secţionare să se execute deasupra unui ochi cu poziţie exterioară.

Știi Ce inseamnă pichetarea terenului?

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply